10 magische duetten voor Sublime-fans
4

10 magische duetten voor Sublime-fans

Marvin Gaye en Kim Weston zongen het al. It takes two! Deze 10 zangduo’s klinken samen alsof het altijd zo had moeten zijn.

Deze week lanceerde Lizzo haar nieuwste single Rumours met niemand minder dan (een hoogzwangere) Cardi B. Een gouden duo, letterlijk (kijk de videoclip). Als oud-Griekse godinnen maken ze korte metten met de eindeloze stroom aan “shit on the internеt”.

Het is een goed voorbeeld van twee artiesten die samenkomen waarvan het partnerschap zo logisch klinkt en voelt. Dat is wat het effect van een duet moet zijn; een vermenigvuldiging van gevoel en sound. Dat geldt wat ons betreft zeker voor deze duetten:

1. So In Love – Jill Scott & Anthony Hamilton – 2011

“Two of the most underrated artists in the business. Too much soul for one song!” Deze eerste reactie onder de videoclip heeft inmiddels 1.500 likes. Het nummer verscheen als tweede single van het album Light Of Sun van Jill Scott in 2011. De gouden keeltjes van Scott en Hamilton mogen wat ons betreft nog een keer samenkomen!

2. Money – Michael Kiwanuka & Tom Misch – 2019

In 2019 kwamen deze twee muzikale genieën samen, ze stopten Earth, Wind & Fire, Kool & The Gang en Jamiroquai in een blender, topten het af met  een eigentijds funky Misch-sausje en daar was Money. Dit nummer verdient zijn eigen repeat-knop.

3. Where is the Love – Roberta Flack & Donny Hathaway – 1972

De harmonie tussen Donny Hathaway en Roberta Flack klinkt magisch. Where is the Love is afkomstig van het duet-album genaamd Roberta Flack & Donny Hathaway en is zeker de moeite waard nog een keer te luisteren. De twee artiesten kwamen regelmatig samen om te zingen tot aan de tragische dood van Hathaway in 1979.

4. Body and Soul – Tony Bennett & Amy Winehouse – 2011

Deze week werd bekend dat de ziekte van Alzheimer is vastgesteld bij Tony Bennett. Laten we hopen dat zijn duet met Amy Winehouse hem bijblijft. In zijn boek Just Getting Started schrijft de zanger dat Body and Soul een van de beste nummers is die hij ooit heeft opgenomen. Hij schrijft dit toe aan de bijdrage van Amy Winehouse.

Zijn grootste spijt is dat hij ten tijde van de opnames nooit met Winehouse heeft gepraat over haar verslaving aan drugs en alcohol. “Would it have made a difference if someone she considered an idol had said to her something like, ‘You’re my idol. You are a once-in-a-lifetime talent. Please don’t take that from the world”, was wat Bennett wilde zeggen. Uiteindelijk hield hij zijn mond toen ze samenkwamen in de Londense Abbey Road Studios. Het is de laatste studiotrack die Winehouse ooit opnam. Kort daarna stierf de zangeres.

Voor de zangeres was zingen met Tony Bennett een droom die uitkwam. Hij was haar grote idool. Dat schemert door in de videoclip waarin Winehouse regelmatig verlegen naar Bennett lacht. Het nummer won een Grammy Award. De opbrengsten van het lied gaan nog steeds naar de Amy Winehouse Foundation, een stichting die ondersteuning biedt aan jongeren die worstelen met drank en drugs.

5. The Boy is Mine – Monica & Brandy – 1998

Voor wie was jij? De warme Brandy of de coole Monica? Maakt niet uit, uiteindelijk slaan de zangeressen in de videoclip de handen ineen en laten ze de overspelige man in zijn eigen sop gaar koken. Het werd een wereldwijde hit, van Latijns-Amerika tot Europa. Misschien leuk om te weten: het nummer is geïnspireerd door een ander duet, The Girl Is Mine van Paul McCartney en Michael Jackson uit 1982. In Nederland kwam er in 2018 weer een nieuw duo uit voort, Maan en Tabitha die The Boy Is Mine omtoverden tot Hij Is Van Mij.

6. I’m In The Mood – John Lee Hooker & Bonnie Raitt – 1989

Luister naar dit nummer en je krijgt zin om iets te doen wat je moeder zou verbieden. De opname van I’m In The Mood vond plaats in een intieme studio met gedimd licht. Bonnie Raitt omschreef het zingen en spelen met John Lee Hooker als “one of the highest erotic experiences of my life.” Het deed haar naar verluid anders denken over de aantrekkelijkheid van oudere mannen. I’m In The Mood won een Grammy Award voor Best Tradition Blues Recording. Diezelfde uitreiking won Raitt nog drie andere Grammy’s.

Het origineel van het nummer is geschreven en opgenomen door John Lee Hooker zelf in 1951. Het is een van de best verkochte bluesplaten aller tijden.

7. Empire State of Mind – Alicia Keys & Jay Z – 2009

Geen kleine opgave om een memorabel nummer over The Big Apple te maken, als New York, New York van Frank Sinatra en New York State of Mind van Billy Joel al bestaan. Des te indrukwekkender dat het Jay Z en Alicia Keys gelukt is met hun Empire State of Mind. Als we nu aan New York denken, denken we aan “the concrete jungle where dreams are made.”

8. I Knew You Were Waiting – Aretha Franklin & George Michael – 1987

Met dit duet kwam een grote droom voor George Michael uit; zingen met Aretha Franklin. Hij was in 1984 al benaderd om een nummer voor Franklin te schrijven, maar zijn drukke tourschema met Wham liet dit niet toe. Maar er speelde meer. Michael vreesde dat het schrijfproces te “nerve wracking” voor hem zou zijn. Hij achtte zichzelf onwaardig een nummer te schrijven voor zijn idool.

In 1987 kwam het dan toch zover dat hij een duet met Franklin ging opnemen. Het was het eerste nummer dat hij niet zelf had geschreven. Franklin had er ook zin in. “The first time I heard George was with Wham! and I liked it then. He had a very unique sound, very different from anything that was out there. When Clive (Davis, Franklin’s producer and label boss) suggested we get together for “I Knew You Were Waiting,” I was all ready.” I Knew You Were Waiting werd een wereldwijde hit die je tot op de dag vandaag kan opvrolijken.

9. Ain’t No Mountain High Enough – Tammi Terrell & Marvin Gaye – 1967

Schrijf- en liefdesduo Nick Ashford en Valerie Simpson wisten dat ze iets speciaals in handen hadden toen ze Ain’t No Mountain High Enough schreven. Het plan: toegang krijgen tot de Motown familie. Dus toen Dusty Springfield aanbood het nummer op te nemen, weigerden ze dit. Hun plan werkte want het lied werd de eerste van vele duetten tussen Marvin Gaye en Tammi Terrell die stuk voor stuk hits werden. In 1970 kwam er een tragisch eind aan deze samenwerking toen Terrell werd gediagnosticeerd met hersenkanker wat uiteindelijk haar leven kostte op 24-jarige leeftijd.

10. Father and Friend – Alain Clark & Dane Clark – 2007

Alain Clark schreef met dit nummer een nieuw anthem voor vaderdag. Father and Friend is een gesprek tussen vader en zoon, dat Alain zingt met zijn vader Dane die ook soulzanger is. Bijzonder is dat vorig jaar het toen 9-jarige zoontje van Alain Clark het nummer voor het eerst heeft gezongen met zijn papa Clark tijdens een optreden in Rotterdam. Zo is de cirkel rond.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings
09:44 Pointer Sisters
fire pointer sisters
09:38 George Duke
ain't it funky now george duke
09:34 Carleen Anderson
mama said carleen anderson
09:25 Little Simz ft. Obongjayar
point and kill little simz ft. obongjayar
09:19 Koop ft. Yukimi Nagano
i see a different you koop ft. yukimi nagano
09:15 Curiosity Killed The Cat
name and number curiosity killed the cat
09:11 Amos Lee
give it up amos lee
09:07 Anita Baker
sweet love anita baker