10 miljoen voor onderzoek naar ‘kunstalvleesklier’ Nederlandse uitvinder, en meer nieuws
0

10 miljoen voor onderzoek naar ‘kunstalvleesklier’ Nederlandse uitvinder, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 13 juli 2021. 

10 miljoen voor onderzoek naar ‘kunstalvleesklier’ Nederlandse uitvinder

Er komt een groot wetenschappelijk onderzoek naar de kunstalvleesklier die uitvinder Robin Koops uit Goor ontwikkelde in zijn schuur. 10 miljoen euro komt er voor beschikbaar, dat meldt de NOS.

Koops heeft zelf Diabetes Type 1. Hij bedacht de kunstalvleesklier voor hemzelf en andere mensen met die aandoening te helpen. Het apparaat heeft een glucosemeter en een pompje. Als de meter vaststelt dat de suikerwaarde van de patiënt te hoog is, dient het pompje meteen insuline toe.

De uitvinding is al eens getest onder 30 mensen, en nu volgt dus een grootschalig onderzoek waar 12 ziekenhuizen aan meedoen.

Foto: Inreda Diabetic

Ontwerper ontwikkelt auto die al rijdend vervuiling moet ‘opeten’

Een auto zonder uitlaatgassen is mooi, maar als ‘ie ook nog eens vervuiling uit de lucht haalt is dat nog beter. Dat moet de Britse designer Thomas Heatherwick gedacht hebben toen ‘ie de zogenoemde Airo ontwierp.

Die auto heeft een geribbelde voorkant waar je luchtfilters in kunt plaatsen. Al rijdend moet ‘ie op die manier vervuilende stoffen uit de lucht halen. Dat schrijft de BBC.

De Airo moet nog verder ontwikkeld worden. Critici zijn sceptisch – zij denken dat de bijdrage aan een schonere lucht minimaal zal zijn.

 

Utrechtse Boomtoren bestaat voor 99 procent uit hergebruikt materiaal

In Utrecht staat sinds kort een bijzonder gebouw. De zogenoemde Boomtoren is 16 meter hoog en bestaat voor 99 procent uit gebruikte materialen, dat meldt DUIC.

In de toren is bijvoorbeeld hout gebruikt van een gesloopte Rotterdamse school. De bestrating is gemaakt van het oude perron van het station in Maarn. En de gevel bestaat voor een deel uit oude informatieborden van de NS.

Ook voor Utrechtse beestjes is de boomtoren een aanwinst, want de zijkant van het gebouw bestaat uit insectenhotels.

 

Hoe Amazone-bewoners ontbossing tegengaan met behulp van technologie

Oorspronkelijke bewoners van de Amazone kunnen ‘een significant verschil’ maken in de strijd tegen ontbossing – door de inzet van technologie. Dat blijkt uit een recent onderzoeksproject waar de BBC over schrijft.

In het onderzoek werkten bewoners van de Amazone in Peru samen met natuurbeschermers. Ze kregen smartphones en satellietdata. Als er verdachte activiteiten plaatsvonden in de buurt, kregen ze daar een melding van. Bleek er inderdaad illegaal bos te worden gekapt, dan stuurden de Amazone-bewoners de mensen zelf van het land. Ging het om een gevaarlijke situatie, dan schakelden ze autoriteiten in.

De aanpak heeft effect: in het eerste jaar van het project werd ontbossing met de helft verminderd.

 

10.000 kilometer fietsen voor een schonere kust

Van het noorden van Noorwegen naar het zuiden van Portugal. Dat is een flinke tocht, al helemaal als je op de fiets gaat. Maar avonturier Robin Aanstoot gaat het doen, schrijft Het Kan Wel.

Door 10.000 kilometer langs de Europese kust te fietsen, wil Aanstoot aandacht vragen voor plastic vervuiling. Onderweg gaat hij een documentaire maken over de verschillende initiatieven die daar al iets tegen doen.

Natuurlijk draagt de avonturier zelf ook een steentje bij: Aanstoot wil elke dag een vuilniszak vullen met rondslingerend afval.

 

Studie: Hond heeft aangeboren aanleg om met mens te communiceren

Heb je het idee dat jouw hond je van jongs af aan opvallend goed begrijpt? Dat kan kloppen, want doordat honden al duizenden jaren met ons samenleven, hebben ze aangeboren mensenkennis. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, staat vandaag in de Volkskrant.

De onderzoekers deden proeven met wolven- en hondenpups. De jonge dieren kregen twee eetbakjes te zien. In één daarvan stopten de onderzoekers eten, en ze gaven de pups een signaal om aan te geven in welke. De jonge honden begrepen dat veel beter dan de wolfjes. Volgens de wetenschappers komt dit doordat de soort al duizenden jaren met mensen samenwerkt.

Opvallend was ook dat de jonge honden vaker oogcontact maakten met de onderzoekers dan de wolvenpups.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
22:06 Jarrod Lawson
music and it's magical way jarrod lawson
22:01 Johnny Guitar Watson
real mother for ya (album version) johnny guitar watson
21:53 John Mayer & Leon Bridges
inside friend john mayer & leon bridges
21:49 Jamiroquai
alright jamiroquai
21:45 Loose Ends
hangin' on a string loose ends
21:42 Ray Charles
georgia on my mind ray charles
21:37 Jordan Rakei
wind parade jordan rakei
21:34 Chic
i want your love chic
21:25 Adele
cry your heart out adele
21:22 Jackie Wilson
higher and higher jackie wilson