Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
10 muzikale fashion-iconen die we nooit vergeten
19

10 muzikale fashion-iconen die we nooit vergeten

Tijdens de SUBLIME Fashion Week draaiden we iedere dag drie platen van ultieme stijliconen in de muziek. Dit is de top 10.

1. Grace Jones

Als we één woord moeten kiezen om de stijl van de inmiddels 72-jarige Jamaicaanse te omschrijven is het ‘grenzeloos’. Jones wordt gezien als aanjager van de ‘cross dressing movement’ van de jaren ’80, een manier van kleden waarin geslacht er niet toe doet: identiteit en zelfexpressie staan centraal.

Op de befaamde cover van haar album Nightclubbing (1981) poseert ze in een colbert met verbrede, scherp uitgesneden schouders en in haar rechtermondhoek een sigaret. De foto zorgde voor ‘een schokgolf’ in de modewereld, schreef Vogue.

2. Beyoncé

Het spreekt voor zich dat Queen Bey in deze lijst niet mag ontbreken. Niet alleen vanwege haar weergaloze looks, maar ook om de impact die ze met haar creatieve keuzes weet te maken.

Een terugkerend thema in haar muziek en kleding is Blackness. 

De zangeres creëert bewust kansen voor zwarte ontwerpers en andere creatieven. Zo was het op haar verzoek dat fotograaf Tyler Mitchell in 2018 haar shoot voor Vogue op zich nam. Dat maakte van Mitchell de eerste zwarte fotograaf in het 125-jarige bestaan van het blad die een cover shoot deed.

3. Prince

S is for scandalous / E is for exciting / X is for adults only / Let’s do something frightening

De expliciete teksten van Prince gingen hand in hand met zijn looks. Hoge hakken en farao-achtige eyeliner waren voor dit stijlicoon geen bijzonderheid: als het even kon maakte hij het een stuk bonter. Veelbesproken is zijn optreden tijdens de MTV Video Music Awards in 1991. Omringd door halfnaakte dansers trad hij op in een doorzichtige gele jumpsuit, met twee grote gaten ter hoogte van zijn billen.

Net als Grace Jones wordt de zanger gezien als een pionier op het gebied van androgyne mode. Hij trok aan wat hem aantrok, ongeacht of het voor vrouwen of mannen was bedoeld. Of zoals een fan het treffend verwoordt: ‘Prince could steal your boyfriend and your girlfriend.’

4. Justin Timberlake 

Deze stijlvolle man verwisselt zijn gelikte Suit & Tie moeiteloos voor een nonchalante look met jeans, gympen en een petje.

Hoewel modebladen graag nog grappen over Timberlake’s verschijning in zijn boyband-jaren (GQ vergelijkt zijn kapsel van toendertijd met een kom gebleekte ramen-noedels), zijn ze het erover eens: de vraag ‘How to dress like Justin Timberlake‘ is de moeite waard te stellen.

5. Alicia Keys

In the morning from the minute that I wake up / What if I don’t want to put on all that makeup / Who says I must conceal what I’m made of / Maybe all this Maybelline is covering my self-esteem

Toen Alicia Keys de tekst van haar nummer ‘Girl Can’t Be Herself’ (HERE, 2016) schreef, plantte ze bij haarzelf al een zaadje. De keuze om make-up definitief achter zich te laten maakte ze tijdens een fotoshoot voor HERE. ‘Ik kwam net van de sportschool met een sjaal onder mijn honkbalpet’ schreef de zangeres in een open brief over haar beslissing. Fotograaf Paola Kudacki zag haar binnenkomen en besloot haar precies op deze manier vast te leggen. ‘De muziek is rauw en echt, en dat moeten deze foto’s ook zijn’, vond Kudacki.

Het idee om zonder make-up op de foto te gaan maakte Keys in eerste instantie nerveus, maar het resultaat bleek bevrijdend: ‘nooit eerder voelde ze zich zo sterk, mooi en empowered, herinnert ze zich.

6. Frank Sinatra


Mannen die goed voor de dag willen komen doen nog altijd inspiratie op bij dit toonbeeld van klassieke elegantie. Let wel: in Sinatra’s geval staat ‘klassiek’ allerminst gelijk aan ‘saai’.

Het Amerikaanse tijdschrift GQ Magazine roemt Sinatra dan ook om zijn creativiteit. Hij combineerde polka dots met krijtstrepen, zorgde dat zijn sokken een knipoog waren naar zijn hemd en experimenteerde met ‘extravagante stoffen’.

7. André 3000 (Outkast)

‘Stijl is een gesprek’ heeft Outkast-rapper en songwriter André Lauren Benjamin (beter bekend als André 3000) eens gezegd, en het is duidelijk dat de artiest conversaties voert in alle toonsoorten.

Van een lichtroze fluffy jas tot een elegante baret en een denim tuinbroek: er is simpelweg geen stijl te bedenken die hij niet met flair weet te dragen.

André 3000 gebruikt mode om zijn eindeloze creativiteit tot uiting te brengen, maar ook om statements te maken. Zo droeg hij tijdens een optreden op Lollapalooza in 2014 een zelf ontworpen jumpsuit met op de voorkant in grote letters: ‘Across cultures, darker people suffer most. Why?’

8. Diana Ross

Zeg je Diana Ross, dan zeg je Glamour met een hoofdletter G.

Met een stijl die onbeschaamde decadentie en luxe ademt, heeft de Supremes-leadzangeres volgens kenners een onmiskenbare invloed gehad op de rode loper-cultuur van vandaag.

Kittige glitterpakjes, kleurige capes en weelderige jurken zijn voor Ross de standaard, en geef haar eens ongelijk. Want als de stem van de Queen of Motown klinkt is het showtime, en daar hoort een gepaste outfit bij.

9. Pharrell

Felle kleuren, drukke prints, grote kettingen en veel hoofddeksels. Never a dull moment met de eclectische stijl van Pharrell.

Individualiteit staat in zijn kledingkeuzes centraal, zei hij in een interview met HypeBeast.

Dat verklaart waarom hij regelmatig op de rode loper is gespot met ‘dames-items’ als een pastelkleurige Céline-jas of een paarse Birkin-handtas. Dat was in eerste instantie een esthetische keuze, die later werd versterkt door zijn streven om de definitie van ‘mannelijkheid‘ te verruimen.

10. Adele


Menig modeplatform heeft een overzicht gewijd aan ‘Adele’s stijl over de jaren heen’. Begrijpelijk, want de zangeres is een voorbeeld van hoe stijl zich kan ontwikkelen.

Waar ze in de beginjaren van haar carrière vaak te zien was op platte ballerina’s en met een comfortabel wollen vest, koos ze de afgelopen jaren voor elegante retro-jurken.

Wat er ook gebeurt, haar signature eyeliner is een blijver.

Het is Fashion Week bij SUBLIME! Samen met ELLEEsquire en The Dutch Sustainable Fashion Week praten we een week lang over mode waar jij én de maker blij van worden. Houd onze website, Nieuws van de Vooruitgang, Sublime app en socials in de gaten voor meer fashion updates.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:04 John Legend
p.d.a. (we just don't care) john legend
12:54 John Mayer
new light john mayer
12:50 Laid Back
sunshine reggae laid back
12:47 Sade
smooth operator sade
12:43 Kraak & Smaak
squeeze me kraak & smaak
12:39 Juan Luis Guerra
burbujas de amor juan luis guerra
12:35 Rufus & Chaka Khan
ain't nobody rufus & chaka khan
12:28 Matt Bianco
half a minute matt bianco
12:24 2Pac ft. Dr. Dre
california love 2pac ft. dr. dre
12:20 Al Green
i can't stop al green