Column Nieuws van de Vooruitgang: Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend hoorde je Eric Smit, directeur van Follow The Money, over de toevoeging van e-nummers in restaurants.

‘Dat in allerlei voorverpakte voedingsproducten e-nummers zitten, weet ik al vele jaren. Net als veel andere mensen ben ik bewuster geworden van wat ik eet en kijk ik steeds kritischer naar wat er op verpakkingen staat. Gek genoeg ben ik in restaurants veel minder op mijn hoede. Ik ga er in principe vanuit dat koks mij iets eerlijks voorschotelen.

Die houding is een beetje naïef, zo weet ik sinds kort. Koks zijn net zo creatief met het toevoegen van kunstmatige smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en andere additieven als voedingsfabrikanten. Ooit van vleeslijm gehoord? Dat is een middeltje waarmee je je huid beter niet in aanraking kan laten komen en zeker niet moet worden ingeademd. Je kunt er plakken vlees of vis mee aan elkaar lijmen en goedkope kleine stukjes met weinig moeite tot een prijzig geheel omkatten.

Op Follow the Money publiceren we een prachtige vierdelige serie artikelen over de wondere wereld van de moleculaire keuken. Die keuken staat al vele jaren hoog aangeschreven. Enkele van de beste koks ter wereld gingen in de jaren negentig toveren met E-nummers. De bekendste reageerbuiskok is de Catalaan Ferran Adria die op dit moment in Maastricht wordt geëerd met een kunsttentoonstelling. Door zijn toedoen brak de moleculaire keuken wereldwijd door en vonden door de additievenindustrie geprepareerde chemische hulpstoffen hun weg naar de keukens van vele restaurants. Afgelopen zaterdag nam ik de proef op de som. Na een smakelijke maaltijd in mooie Noord-Hollandse zaak, liep ik even de keuken in om te vragen of de kok ook met e-nummers kon toveren. Enigszins beschaamd toonde hij me een pot.

Het lijkt mij dat het tijd wordt dat menukaarten ook een bijsluiter krijgen.’ 

Bericht achterlaten