Column Het Nieuws van de Vooruitgang: Eric Smit

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties. Verwacht iedere maandagochtend Eric’s visie op economische ontwikkelingen en de journalistiek.

“Sinds 2014 bezoek ik het symposium van de Veerstichting in Leiden. 250 Studenten en 250 zogenoemde ‘vormgevers’ van de samenleving komen enkele dagen bijeen om te luisteren naar inspirerende en soms ook confronterende toespraken van vermaarde personen en ook om met elkaar in gesprek te gaan. Dat gaat altijd over diepzinnige onderwerpen. Het thema van de komende aflevering van het symposium is ‘hoop’.

Ik heb een tweeslachtige verhouding met het begrip hoop. In mijn ogen impliceert het een zekere mate van passiviteit. Het voelt aan als in een hoekje zitten, de handen vouwen, de ogen sluiten en zachtjes de heer aanroepen en vragen om redding. Bij hoop denk ik aan bumperstickers met regenbogen. Ik neem liever het lot in eigen handen. Hoezo hopen? Ik regel het zelf wel.

Maar hopen is meer dan wachten op verlossing. Als ik eerlijk ben, dan is mijn leven voor een groot deel doordrongen van hoop. Waarom zou ik anders journalist zijn? Met Follow the Money zijn we bezig om misstanden aan te tonen in de verwachting dat die zullen leiden tot veranderingen. In positieve zin. We laten met onze journalistiek ook zaken zien die wél goed werken. Breken en bouwen noemen we dat. Omdat we een bijdrage willen leveren aan een rechtvaardiger, betere wereld. Ik vind het logisch dat ieder mens daar aan meedoet. Ook dat is hoop. En nee, u luistert niet naar de EO, maar naar Sublime FM.”

Bericht achterlaten