Column Het Nieuws van de Vooruitgang: Willem Lageweg

Vanochtend hoorde je de column van Willem Lageweg op Sublime FM. Willem is directeur van MVO Nederland, een organisatie die heel Nederland warm maakt voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vandaag gaat zijn column over ons productie- en consumptiepatroon.


Babette Porcelijn is een ambitieuze vrouw. Ze is een bewuste consument. Toen Babette hoorde dat de 16 grootste containerzeeschepen samen even vervuilend zijn als alle auto’s in de wereld bij elkaar, schrok ze zich kapot. Ze realiseerde zich opeens dat er veel schade aan het milieu wordt aangericht waarvan wij geen weet hebben.

Ze besloot op onderzoek uit te gaan om te leren hoe het zit en wat wij als consumenten daar aan kunnen doen. Negen maanden later ligt er een indrukwekkend en zeer leesbaar boek met als titel de Verborgen Impact. In dit boek beschrijft Babette de impact van ons productie- en consumptiepatroon. En ze geeft veel praktische tips voor duurzame keuzes.

Wist u bijvoorbeeld dat de productie van voedsel enorm veel water vereist? Omgerekend is er voor een stukje rundvlees van ruim 100 gram 1800 liter water nodig. Een groot deel van dat water wordt gebruikt voor de akkers waar het veevoer wordt verbouwd. Door dit hoge waterverbuik – en omdat koeien veel gassen uitstoten – is vlees een van de meest milieubelastende producten die we consumeren.

Het is heel leerzaam – en soms zelfs confronterend – dat Babette al deze effecten op een overzichtelijke manier bij elkaar heeft gebracht. Haar boek De Verborgen Impact is wat mij betreft een mooi cadeau voor vaderdag dat we volgende week vieren.

Bericht achterlaten