4 tips om meer te leren over racisme
19

4 tips om meer te leren over racisme

Educate yourself. Sinds discussies over racisme na de dood van George Floyd wereldwijd oplaaiden, is het een veelgehoord advies. Vier tips om een begin te maken.

1- Boek (en verfilming): ‘The Hate U Give’

The Hate U Give vertelt het verhaal van de 16-jarige Starr Carter, een zwart meisje dat met haar ouders en broers in een Amerikaanse wijk woont die wordt gezien als de ghetto. Op een avond ziet ze hoe haar ongewapende jeugdvriend Khalil wordt doodgeschoten door een witte politieagent. Dit aangrijpende, maar ook hartverwarmende en grappige boek maakt thema’s als systemisch racisme, politiegeweld en de Black Lives Matter-beweging beter begrijpelijk en invoelbaar. Schrijfster Angie Thomas baseerde het op ervaringen uit haar eigen jeugd. The Hate U Give werd een #1 New York Times Best Seller. In 2018 kwam er een verfilming uit, die ook goede recensies kreeg.

2- Docu: ‘Wit is ook een Kleur’

Welke pop is volgens kinderen het slimst: de witte of de zwarte? En als een witte man op klaarlichte dag een fietsslot openbreekt in het Vondelpark, krijgt hij dan dezelfde reacties als een zwarte man in precies dezelfde kleding? (spoiler: helaas niet). In de vpro-documentaire ‘Wit is ook een Kleur’ uit 2016 onderzoekt Sunny Bergman wat het eigenlijk betekent om wit te zijn. En waarom veel witte mensen ongemakkelijk of zelfs boos worden als het over racisme gaat. De 50 minuten durende film laat op een toegankelijke manier zien dat racisme veel meer is dan openlijk wangedrag en zet aan tot nadenken over wit privilege.

3- Werkboek: ‘Me and White Supremacy’

De basis voor dit boek werd precies twee jaar geleden gelegd, als 28-daagse Instagram-challenge voor witte mensen. Schrijfster Layla F. Saad nodigde white folks uit om te onderzoeken wat het voor henzelf betekent om te leven in een maatschappij die is gemaakt om witte mensen te bevoordelen. Dat deed ze aan de hand van 28 onderwerpen en verhalen met bijbehorende persoonlijke vragen. Het project resulteerde in zoveel interactie en discussies dat er inmiddels een boek van is gemaakt.
Me and White Supremacy gaat een stuk verder dan een algemene uitleg van thema’s die met racisme te maken hebben: je moet aan het werk, en dat is niet makkelijk. Saad stelt dat iedereen die wit is, bewust of onbewust onderdeel uitmaakt van een systeem dat mensen van kleur onderdrukt – hoe goed je bedoelingen ook zijn. Om daar echt verandering in te brengen, moet je om te beginnen heel, heel kritisch en eerlijk naar jezelf kijken, zegt ze.

Waarschuwing: mocht je een exemplaar (paperback of e-book) aanschaffen, let er dan goed op dat de naam van Layla F. Saad op de cover staat. Online worden verschillende werkboeken van copycats aangeboden onder dezelfde titel. Het oranje exemplaar hierboven is een geautoriseerde versie.

4- Essay: ‘Non-racists look for quick solutions. Anti-racists understand there is a long journey ahead’

In dit korte (Engelstalige) essay legt Bassam Abdel-Rahman op een treffende manier uit hoe het verschil tussen niet racistisch en anti-racistisch zijn voor hem steeds duidelijker werd, en waarom het zo schadelijk is om weg te kijken.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:42 Aloe Blacc
the man aloe blacc
13:38 Simply Red
it's only love simply red
13:31 Mary J. Blige
family affair mary j. blige
13:25 James Brown
the payback (part i) james brown
13:22 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
13:18 Erykah Badu
tyrone (live) erykah badu
13:15 Allen Stone + Jamie Lidell
taste of you allen stone + jamie lidell
13:11 Diana Ross
upside down diana ross
13:07 Michael Kiwanuka
tell me a tale michael kiwanuka
13:04 Detroit Spinners
i'll be around detroit spinners