6 platen die troost bieden
20

6 platen die troost bieden

Het ziet er naar uit dat we weer meer in en om het huis moeten toeven. Dan is het goed om te bedenken dat ook dit voorbij gaat. Muziek kan daarbij helpen. Deze nummers zijn als het troostende dekentje dat je af en toe nodig hebt.

Veel mensen snakken naar ouderwets ongecompliceerd contact met elkaar. Niet nadenken over hoeveel mensen je op een feestje uit mag nodigen of dat je wel of niet naar je ouders toe zal gaan. Knuffelen, dansen, een hand geven, zoenen; we willen het allemaal. Maar het fysieke contact heeft nog steeds gevolgen die te veel druk op de zorg legt.

Zoveel mogelijk thuisblijven en afstand houden blijft het devies. Dan is het fijn om voor ogen te houden dat we hier doorheen komen zolang we elkaar blijven helpen en oog voor elkaar blijven houden. Deze zes nummers helpen je erbij:

1. Redemption song – Eddie Vedder & Beyonce

Zelden een onwaarschijnlijker muzikaal duo gezien. Des te verrassender dat hun stemmen onwaarschijnlijk mooi samen klinken. Op het Global Citizen Festival in 2015 brachten ze Redemption Song van Bob Marley ten gehore. Meer dan ooit hebben we songteksten als deze nodig:

Emancipate yourself from mental slavery
None but our self can free our minds

2. A Change is Gonna Come – Playing For Change Band

Minder dan een jaar nadat Sam Cook dit nummer schreef werd hij vermoord. A Change Is Gonna Come werd een van de belangrijkste strijdliederen van de zwarte burgerrechtenbeweging in Amerika.

But I know, but I know a change is gotta come, ooo
It’s been so long, it’s been so long, a little too long

Sam Cook had het prachtig gevonden als hij deze uitvoering van PFC had kunnen horen, een multimediaal muziekproject waarin muzikanten uit alle verschillende werelddelen en culturen samenkomen om muziek te maken. Dat had Cooke in 1964 niet kunnen bevroeden, maar het was wel waar hij op hoopte.

Hetzelfde geldt voor de huidige situatie, we kunnen niet voorspellen hoe we er over tien of twintig jaar voorstaan, maar een ding is zeker: a change is gonna come.

3. We Get By – Mavis Staples (feat. Ben Harper)

Als iemand troost kan bieden in deze tijd, is het de legendarische Amerikaanse soul & gospel queen Mavis Staples. Als een rots in de branding moedigt ze je aan voorwaarts te kijken en mededogen te tonen aan elkaar.

Samen met Ben Harper, officieel de meest relaxte artiest ooit, is We Get By als warme chocomel (met een scheutje rum) op een ijskoude dag.

4. You Gotta Be – Des’ree

In deze nineties-hit van Des’ree roept de zangeres je op standvastig, stoer, wijs en kalm te blijven. Maar boven alles liefdevol. “Stand up and be counted, don’t be ashamed to cry”. De tekst kan een spreekwoordelijke schop onder de kont zijn om niet bij de pakken neer te zitten, maar te blijven kijken naar de mogelijkheden. En dat gaat prima samen met een goede huilbui op zijn tijd.

5. Here Comes the Sun – Nina Simone

De meeste mensen kennen het origineel van The Beatles uit 1969. George Harrison schreef Here Comes The Sun in de achtertuin van Eric Clapton toen hij er even helemaal doorheen zat. Met de zonnestralen op zijn gezicht, vallen alle zorgen van zijn zorgen en komt hij helemaal tot rust. En daar zit de eenvoud en schoonheid van het nummer in. Je hebt alleen het moment, en in moment zijn er geen zorgen, alleen dat rustgevende gevoel van de zon.

In 1971 gaf Nina Simone het nummer een compleet eigen draai en kwetsbaarheid en werd het het titelnummer van haar album Here Comes The Sun.

6. Everybody hurts- Joe Cocker

Gedeelde smart, is halve smart. Je kunt je zo zielig en alleen voelen, maar op het moment dat je beseft dat iedereen daar mee te maken heeft, ben je ineens niet meer zo alleen. Deze boodschap + Joe Cocker = pure balsem voor de ziel.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
01:11 George Benson
show me the love george benson
01:07 Trombone Shorty
here come the girls trombone shorty
01:03 Young Disciples
apparently nothin' young disciples
00:56 Uptown Funk Empire ft. Janice and Ange
you've got to have freedom uptown funk empire ft. janice and ange
00:52 Charlie Hunter & Norah Jones
more than this charlie hunter & norah jones
00:49 Joy Crookes
mother may i sleep with danger? joy crookes
00:45 Mario Biondi
shine on mario biondi
00:42 Erykah Badu
tyrone (edit) live erykah badu
00:38 De-Phazz
used de-phazz
00:34 Lionel Richie
all night long lionel richie