Column Hans Schönfeld

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie: “het is goed je voortdurend af te vragen wat iemand met bepaalde woorden bedoelt”.


“Wellicht zit u in uw auto. Op weg om opnieuw een dagje na te denken over hoe uw organisatie kunt veranderen. U vind dat nodig want u wil natuurlijk topprestaties leveren met betrokken medewerkers.

Laten we eens kort stilstaan bij uw betrokken medewerker. De term betrokken medewerker kan namelijk op meer dan één manier worden beschouwd.

U denkt natuurlijk aan iemand die zich dag in dag uit, met hart en ziel, de naad uit de broek werkt. Iemand die ’s ochtends goed gemutst uw bedrijf binnenkomt en ‘s middags een kwartier te laat, glimlachend, naar huis fietst.

Tja was het maar altijd zo. Een betrokken medewerker kan ook iemand zijn die ongelukkig is, die ’s ochtends met een betrokken gezicht angstig uw bedrijf binnenkomt. Bang is voor weer een reorganisatie, die zich afvraagt of er volgend jaar nog werk is en ’s avonds niet kan wachten om naar huis te fietsen.

Het voorbeeld maakt duidelijk dat de taal die we gebruiken belangrijk is. Die taal kan dubbelzinnig worden gebruikt. Het is daarom goed je voortdurend af te vragen wat iemand met bepaalde woorden bedoelt. Het is heel eenvoudig om iets te zeggen met meerdere betekenissen.

Kijk, voordat je het weet denkt u bijvoorbeeld nog dat ik weet waarover ik het zojuist had, terwijl ik u alleen maar tegen taalmisbruik wil waarschuwen.

Hoed u dus voor de taalmisbruikers en in het bijzonder tegen mij en andere columnisten.”

Bericht achterlaten