7 Sublime originals die je eindeloos kunt samplen
2

7 Sublime originals die je eindeloos kunt samplen

Aankomende vrijdag en zaterdag van 19:00 tot 21:00 dompelt Jaap Brienen jou helemaal onder in het beste van Sublime Originals, nummers die gesampled en/of gebruikt zijn voor nieuwe hits. Met deze lijst kom je alvast in de stemming!

Een goed gesampled of gecovered nummer lijkt verdacht veel op koken. Zonder de juiste basisingrediënten gaat het niets worden, daar kan zelfs een Michelin sterrenchef weinig smakelijks van maken. Maar met zoiets simpels als goede zongerijpte tomaten, kan een creatieve chef alle kanten op. Dat geldt ook voor muziek. Creatieve artiesten pakken de beste tomaten uit de muziekgeschiedenis en weten daar weer een geheel eigen signature dish van te toveren. Denk aan No Diggity van Blackstreet, afkomstig van Grandma’s Hands van Bill Withers. Of het nummer What You Won’t Do For Love van Bobby Caldwell, dat aan de basis stond van de hit Do For Love van 2Pac.

Jaap gaat aankomend weekend de beste originele tracks draaien in zijn programma, Sublime Originals. En jij kan mede bepalen welke tracks dat zijn! Stuur jouw favoriete Sublime Originals via de Sublime app en wie weet hoor je ‘m dit weekend. Nog inspiratie nodig? Check dan deze zeven Sublime Originals met een stukje geschiedenis erbij:

1. Pastime Paradise – Stevie Wonder

“Well, it was today that I learned this was the original.” Deze comment onder de Youtube-video is representatief voor ongeveer tachtig procent van de vele reacties. Ze refereren hier naar het bekende Gangsta’s Paradise van Coolio uit 1995. De rapper mocht Pastime Paradise niet zomaar gebruiken. Stevie Wonder stelde één duidelijke voorwaarde, die uiteindelijk bij heeft gedragen aan het wereldwijde succes van Gangsta’s Paradise. Hoe dat zit? Dat vertelt Jaap in deze Hitstory.

2. Dancing in the Streets – Martha & The Vandellas

Van alle heropnames van dit geweldig vrolijke nummer van Martha & The Vandallas, is die van David Bowie en Mick Jagger de meest bekende en succesvolle. In eerste instantie zou de cover bij een live-optreden blijven ter gelegenheid van Live-Aid. Dit zou via satelliet moeten -Bowie stond in Londen en Jagger in Philadelphia- waardoor vertraging zou ontstaan. Playbacken was geen optie voor de rocksterren, dus besloten ze het nummer op te nemen in de studio. Deze opname in 1985 groeide uit tot een internationale hit.

3. Sinnerman – Nina Simone

Begin 2020 bracht Celeste het krachtige Stop This Flame uit, dat voortgedreven wordt door een pianoloopje dat waarschijnlijk bekend in de oren klinkt. Het is afkomstig van het nummer Sinnerman van Nina Simone. Simone’s versie is overigens ook niet het origineel. Haar Sinnerman is een bewerking van een Afrikaanse gospel, waarvan het origineel terug is te leiden naar Les Baxter is uit 1956.

Het gitaarloopje in Sinnerman doet misschien ook een belletje rinkelen? Die is weer gesampled door Timbaland in het nummer Oh Timbaland. Het pianoloopje overigens ook. Het nummer blijkt tot op de dag van vandaag een onuitputtelijke bron van inspiratie voor artiesten.

4. Casanova – Levert

Grote kans dat je op de versie van Ultimate Kaos hebt gedanst in de jaren negentig. Maar het origineel van Casanova werd tien jaar eerder in 1987 uitgebracht door Levert. Een tijd waarin playbacken bij live-optredens not done was. Een decennia later lijkt dat verandert …kijk voor de grap eens dit live-optreden van Ultimate Kaos.

5. Got to Learn How to Dance – The Fatback Band

Bij de eerste tonen van Got to Learn How to Dance, komt het besef: oh, er was nog iets vóór My Friend van Groove Armada. En dat was The Fatback Band. Hier had overigens ook het nummer Best Friend van Brandy uit 1995 kunnen staan. Die track vormde weer de basis van de lyrics en melodie van My Friend. Dat klinkt verre van origineel, en toch wist Groove Armada er een compleet eigen sound en gevoel in te krijgen, waardoor je nog altijd gaat verlangen naar vakantie als je het nummer hoort.

6. Ready or Not Here I Come (Can’t Hide from Love) – The Delfonics

Te gek hoe dit klassiek aandoende nummer van The Delfonics uit 1968, naadloos in de rapnummers van Missy Elliot en The Fugees opgaan. Sock it to Me van Missy Elliot bevat de riff, en Ready or Not van The Fugees bevat een bewerking van de lyrics en melodie. Saillant detail: het nummer van The Fugees bevat in de intro ook een sample van het nummer Boadicea van Enya, dat ze ongevraagd hadden gebruikt. Hiervoor werd de rapgroep bijna aangeklaagd, maar uiteindelijk kwamen de artiesten er zonder rechtbank uit via een passelijke vergoeding.

7. The Edge – David McCallum

Da, da, da, da, da
It’s the motherfuckin’ D-O-double-G (Snoop Dogg!)
Da, da, da, da, da
You know I’m mobbin’ with the D.R.E. (Yeah, yeah, yeah)
You know who’s back up in this motherfucker! (What, what, what, what?)
So blaze the weed up then! (Blaze it up, blaze it up!)
Blaze that shit up, nigga… yeah ‘Sup Snoop?

Toch geinig om te weten dat de man die het fundament legde voor Dr. Dre’s en Snoopdogs The Next Episode, een klassiek geschoolde hobo-speler is. David McCullum (1933) is acteur (onder meer NCIS en The Man from U.N.C.L.E.) en musicus. In 1968 bracht hij het instrumentale The Edge uit, dat  32 jaar later in 2000 zorgde voor het fenomenale intro van The Next Episode van Snoop Dogg en Dr. Dre. Als samplen een Olympische sport was, dan had Dr. Dre zeker te weten wat gouden plakken thuis liggen.

 

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:53
lost frank ocean
11:49
love me or leave me nina simone
11:46
need somebody to love ady suleiman
11:43
wake up romeo caro emerald
11:40
knock on wood eddie floyd
11:35
no more rain (in this cloud) angie stone
11:26
i need it johnny guitar watson
11:24
the girl from ipanema stan getz & joao gilberto ft. astrud gilberto
11:20
stages adeline ft. kamauu
11:14
really love d'angelo