Van romige kaasfondue van cashewnoten tot een visloze visstick in een knapperig jasje: dit zijn de nieuwste vegan innovaties van 2020 die op het punt staan de Europese markt te veroveren.
1. Dit is geen kaasfondue
Het veganistische kaasmerk Willicroft hanteert een gewaagde slogan: ‘Plant-based cheese for dairy cheese lovers’. Plantaardige kaas voor liefhebbers van échte kaas, dus. De gemiddelde Hollander zal dit hippe potje dan ook met de nodige scepsis benaderen, maar wat ons betreft maakt This is Not Cheese Fondue z’n belofte waar. De fondue (op basis van gefermenteerde cashewnoten) is romig en heeft de kenmerkende pittigheid van echte kaas. Toegegeven, ook de royale scheut Chardonnay (zelf toevoegen) draagt eraan bij dat dit product lijkt op de kaasfondue die we kennen.
2. Visloze Visstick
Bij wie roept ‘ie geen herinneringen op aan kinderfeestjes en comfort food met de familie: de goeie ouwe visstick. Maar laten we eerlijk zijn: vaak komt de visstick slap uit de pan en verliest ‘ie onderweg zijn “krokante” velletje waardoor de witte, glibberige binnenkant zich presenteert. Dit is zeker niet het geval bij de vissticks van Novish, waar overigens geen vis aan te pas komt. De binnenkant is gemaakt van tarwe en erwt. We zijn verrast door de stevige textuur en de knapperige buitenkant. De vissmaak blijkt geen placebo-effect, maar gemaakt met natuurlijke aroma’s. Move over, gewone visstick. Wij vinden deze veel lekkerder. Novish is trouwens niet van plan het bij vegan vissticks te houden. De startup heeft ook een ongepaneerde ‘zalmburger’ en visvrije tonijnsashimi op de planning staan.
3. Future Farm Burger
Vleesliefhebbers, opgelet. De burger van het Braziliaanse Future Farm (Fazenda Futuro) is er één die je zintuigen verrassend goed om de tuin leidt. Want hoewel ‘ie bestaat uit kikkererwten, doperwten, soja en biet heeft de burger de smaak, textuur en sappigheid die verwarrend veel lijken op die van een runderburger. En dat moet ook wel, want de gemiddelde Braziliaan neemt natuurlijk geen genoegen met minder. De Future Farm-burger bestaat nu 10 maanden en is in de grotere steden van Brazilië een groot succes. Ook in Chili, Uruguay en Mexico vindt ‘ie gretig aftrek. Vanaf februari moet de burger ook in Nederlandse supermarkten en groothandels te vinden zijn. Ondertussen zitten de voedseltechneuten van het bedrijf niet stil en wordt er hard gewerkt aan vervangers voor kip- en varkensvlees.
In het groeiende woud van vegaburgers zijn Pulled Oats (een plantaardige variatie op Pulled Pork) weer eens wat anders. Je serveert ze in een taco, op een pizza, met noedels, of zelfs in bananenbrood. De van origine Finse maker Gold & Green ging er op de Horecava 2020 met de innovatieprijs vandoor. Hun Pulled Oats zijn volgens de 19-koppige jury ‘een unieke smaakervaring’ met een ‘vlezige bite’. Daar hebben we weinig tegenin te brengen. Wie het etiket onder de loep neemt komt erachter dat de innovatieve prijswinnaar slechts vijf simpele ingrediënten nodig heeft: haver, bonen, erwten, olie en zout. Pulled Oats is al verkrijgbaar bij grotere Albert Heijns en wordt onder meer geserveerd bij de Efteling, Julia’s en IKEA.
5. Empotato
Tijdens een surftrip in Zuid-Amerika raakte Sjoerd van Gent verslingerd aan empanadas. Na die reis besloot hij de traditionele deegsnack in een nieuw jasje te steken: één van 100% aardappel om precies te zijn. Van Gent zegt met zijn startup Good Root Bakery het eerste meelproduct te hebben ontwikkeld dat helemaal is gemaakt van aardappel. De Empotato is daarom niet alleen vegan, maar ook nog eens glutenvrij. Het deeg is smaakvol en krokant, en ook de drie verschillende vullingen (op basis van groenten, peulvruchten en kruiden) zijn heerlijk. Leuk om te weten: het innovatieve aardappeldeeg wordt deels gemaakt van restanten uit de frietindustrie. De Empotato is alleen nog te verkrijgen in de webshop, maar de makers zijn hard op weg om deze ondergewaardeerde snack ook op andere manieren in Nederland aan de man te brengen.
6. The Meatless Farm Co.
Het is ons een raadsel waarom de worstjes, gehaktballen en burgers van The Meatless Farm Co. nog niet in de Nederlandse koelschappen liggen. Qua smaak en textuur doet de burger wat ons betreft niet onder voor de befaamde Beyond Burger (de Amerikaanse plantaardige burger die zelfs een beetje ‘bloedt’ in de pan). De voornaamste ingrediënten: eiwitten uit spliterwten en rijst. Het Britse bedrijf bestaat sinds anderhalf jaar en hun vleesvervangers zijn ondertussen te vinden in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada. Met een pas geopend kantoor in Amsterdam wil het bedrijf ook in Nederland voet aan de grond krijgen. Wij wachten (on)geduldig af.
7. Het vegan bokkenpootje…
…is in aantocht. Met deze variant op het oerhollandse koekje werd bakkerij Donny Craves genomineerd voor de innovatieprijs van Horecava 2020. De koek is nog volop in ontwikkeling, maar we kunnen alvast verklappen dat ‘ie wordt gevuld met een romige mousse gemaakt van… het kookvocht van kikkererwten. Dat klinkt niet iedereen als muziek in de oren, maar als we de andere vegan taartjes van Donny Craves proeven hebben we er het volste vertrouwen in dat ook de bokkenpoot een succes gaat worden. Fun fact: in de populaire vegan brownies van de bakkerij wordt zeewier gebruikt voor een zoute nuance en courgette om het cakeje extra smeuïg te maken.
Auteur: Maaike Baan
Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.