7 soulful songs om 2021 in te luiden
2

7 soulful songs om 2021 in te luiden

Met drie mensen ‘Shout’ meeblèren van de Isley Brothers na een jaar van lockdowns en verplichte ingetogenheid; niet iedereen heeft er de puf voor. Daarom hebben we zeven nummers geselecteerd die wat beter matchen bij oud & nieuw in klein gezelschap.

1. Celeste – I can see the change

2020 had hét jaar van de Britse soulstem Celeste moeten worden. Het liep wat anders. Haar clubtournee door Europa ging niet door en de release van haar album Celeste werd uitgesteld. Dat verschijnt nu in januari 2021, met onder meer I can see the change.

Celeste laat op haar Youtubekanaal weten dat dit nummer vanuit een zeer persoonlijk perspectief is geschreven, maar dat het een nieuwe, meer krachtige betekenis heeft gekregen door Covid 19 en de wereldwijde steun voor de Black Lives Matter beweging. Deze reactie vat het perfect samen: “Looks like she has swallowed the souls of Nina Simone & Amy Winehouse.”

Wij vinden het een betoverende tijdloze ballade waar nog menig traantje bij weggepinkt zal worden.

2. Isley Brothers – Harvest for the World

Harvest for the World verscheen in 1976 toen de Vietnamoorlog net was beëindigd en de economie in het slop zat. Volgens toetsenist Jasper Isley was er een groot verschil tussen de ‘haves’ en have-nots’. Daar gaat het nummer over: wanneer breekt de tijd aan dat de hele wereld mag oogsten, dat iedereen welkom is en niet slechts een paar gelukkigen?

Het doet je nadenken over de positie van zorgverleners en onderwijzers en de verschillen tussen arm en rijk die corona heeft versterkt. Dress me up for battle / when all I want is peace / Those of us who pay the price /come home with the least.

In de geschiedenis van muziek duiken, kan je ook in laten zien dat tegenslag van alle tijden is. In de media lees je regelmatig dat 2020 een uitzonderlijk jaar was. Maar graaf eens in de archieven en je zult nog veel meer uitzonderlijke jaren tegenkomen. Wellicht biedt dit wat rust en relativering. Ook dit gaat voorbij.

3. Daft Punk ft. Pharrell Williams, Nile Rodgers – Get Lucky

Laten we hopen dat we in 2021 meer ‘lucky’ hebben. Tot die tijd gewoon veel dit nummer draaien. En als dat je niet opbeurt, kan deze caption onder de Youtubevideo je misschien aan het lachen maken: My brother’s name is Lucky and holy shit this song scares him.

4. Diana Ross – Ain’t no mountain high enough

Ain’t no mountain high door Diana Ross, als dat niet de muzikale belichaming van veerkracht is. Met deze symfonische cover scoorde ze haar eerste nummer-1 hit in Amerika. Luister de volle zes minuten op nieuwsjaarsavond en wie weet, ga je met hernieuwde moed 2021 in.

5. Michael Kiwanuka – Home Again

Michael Kiwanuka heeft het vermogen je hart te breken en te helen in eenzelfde liedje. Je kan de songtekst letterlijk nemen: ja, we zijn wéér thuis. Maar voor Kiwanuka gaat dit liedje over het gevoel van thuis zijn. Een plek waar je volledig jezelf kunt zijn en de dingen doet, die je wilt doen.

Voor de gelukkigen onder ons heeft corona naast frustraties, ook voor introspectie en rust gezorgd. Een agenda vol verplichtingen, kopen om het kopen, een weekendje Parijs; toen het allemaal niet meer kon, kwamen veel mensen tot de conclusie dat dit niet zorgde voor die inner peace waar Kiwanuka over schrijft. Hopelijk nemen we wat van dat gevoel mee naar 2021.

6. Charles Brown – Bringing a brand new year

Sommige nummers roepen het gevoel op van een nieuw schriftje. Bringing a brand new year van Charles Brown is daar een van. Geen ingewikkelde toestanden, vanaf middernacht wordt alles anders. Punt. At the stroke of midnight / On that great big holiday / We’re going to have a ball, and that ain’t all / I’m gonna chase my blues away.

7. Sam Cooke – Change is gonna come

We beginnen en eindigen met een roep om verandering. Change is gonna come was een zeer belangrijk anthem voor de zwarte burgerrechtenbeweging in de jaren 60 en 70. En het nummer werd afgelopen jaar wederom ten hore gebracht tijdens honderden Black Lives Matter demonstraties.

Sam Cooke had wel gelijk, want afgelopen jaar is er veel veranderd sinds de BLM-protesten. Over de hele wereld wordt er gepraat over systemisch racisme, een nieuw bewustzijn dringt door tot onderwijs en legislatie, Amerika kreeg haar eerste vrouwelijke zwarte vice-president, er kwamen spitzen in alle huidskleuren, zwarte piet is definitief op zijn retour en omroep Zwart kreeg in één week tijd 50.000 leden. A change is gonna come.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
09:54 Leon Bridges
motorbike leon bridges
09:50 SWV
right here swv
09:47 Al Jarreau
love is waiting al jarreau
09:43 Erasmo Carlos
cachaca mecanica erasmo carlos
09:40 Mayer Hawthorne
the walk mayer hawthorne
09:37 Amy Winehouse
moody's mood for love amy winehouse
09:33 Toto
georgy porgy (intro harder) toto
09:27 Al Green
tired of being alone al green
09:21 Gregory Porter
if love is overrated gregory porter
09:18 Pointer Sisters
yes we can can pointer sisters