Speel mee met de Sublime Top 1000 Quiz
8 Edison Jazz genomineerden die je beter wilt leren kennen
1

8 Edison Jazz genomineerden die je beter wilt leren kennen

Aanstaande zaterdag 2 oktober zullen de winnaars van de Edison Jazz 2021 awards bekend worden gemaakt. Wij tippen acht bekende én minder bekende Edison-genomineerden om meer naar te luisteren.

Er is al een Edison Jazz nominatie verzilverd. Niemand minder dan Candy Dulfer mocht vrijdagavond een Edison Jazz Oeuvreprijs in ontvangst nemen. “Alles lijkt te kloppen: de muziek, de samenwerkingen, de foto’s, de bands, de optredens, de interviews. Alles met een glans van een zelfverzekerde en uitermate sympathieke vrouw. Het leidt allemaal tot de conclusie: er is maar één Candy Dulfer”, luidt het juryrapport.

Vanochtend vertelde Candy erover in de Ochtendshow bij Jaap Brienen:

De rest van de Edison Jazz genomineerden horen aanstaande zaterdag dus of ze in de prijzen vallen. Daar zitten hele grote internationale namen tussen, maar ook artiesten die een meer niche publiek genieten. Daarom hebben we als een uitgekiend acht-gangen menu, uit alle categorieën bekende of minder bekende artiesten uitgelicht, om zo op toegankelijke wijze je muzikale palet te verbreden. Let’s go!

1. Gaidaa – Overture, Genomineerd voor Edison Jazzism Publieksprijs 2021

De 21-jarige Soedanees-Nederlandse singer/songwriter Gaidaa heeft zich opgewerkt tot een van de interessantste neo-soul talenten van de afgelopen jaren. Met haar melodieuze stem, authentieke kwetsbare lyrics, interessante mix van soul, R&B en jazz en Soedanese invloeden heeft ze een compleet eigen sound neergezet. Die sound werd al snel opgemerkt door producer Full Crate met wie ze in 2018 het nummer A Storm On A Summers Day opnam. Het gerenommeerde muziekplatform COLORS vroeg haar vervolgens op te treden met haar single Morning Blue, wat haar internationaal in de kijker speelde.  Deze single staat op haar debuutalbum Overture dat misschien een Edison in de wacht gaat slepen.

2. Sault – Untitled (Black Is), genomineerd voor Soul, Funk en R&B 2021

“Tijdloos en tegelijk actueel. SAULT is één van de meest actieve collectieven op dit moment (meerdere albums per jaar), maar Black Is sprong er bovenuit. Maatschappelijk betrokken, hier en daar zeer dansbaar en qua producties ijzersterk”, aldus de Edison jury. Wat kunnen we hier nog aan toevoegen? Dat het hoog tijd is om de platen van SAULT te luisteren.

3. K.O. Brass – Keyo, genomineerd voor Nationaal 2021

Er was eens Kyteman’s Hip Hop orkest, een bonte verzameling van topmuzikanten, wiens muziek zich als een lopend vuurtje door Nederland en verder verspreidde. Onder die muzikanten bevonden zich vijf koperblazers die tijdens hun werk en optredens voor het hiphop-orkest begonnen te verlangen naar een eigen productie. Zie daar het begin van het quintet K.O. Brass.

Hun debuutalbum Keyo is een prachtige synergie van jazz, klassiek, hiphop, wereld en folk. De Edisonjury noemt het album verbluffend en vernieuwend.  “Moeiteloos wordt geschakeld tussen de kenmerkende ‘second line’ ritmes van New Orleans jazz, naar pop en, ongebruikelijk in dit genre, hedendaags gecomponeerde muziek. Ingebed in ingenieuze arrangementen worden platgetreden paden hier volkomen omzeild. De eigen composities klinken volkomen logisch. Respect!”

4. Gregory Porter – All Rise, genomineerd voor Vocaal Internationaal 2021

Gregory Porter is een veelgedraaide artiest op Sublime met goede redenen. De Edisonjury zegt over zijn stem: “Zijn baritonstem heeft een enorme souplesse en een groot bereik wat de nummers allen aangenaam doet klinken. Jazz, soul, gospel en r&b alles op één album, groots.” Daarnaast schrijft hij ook nog geweldige liedjes met actuele thema’s, zoals Mister Holland. Goede aanleiding om op een luie zondag zijn albums nog eens van A tot Z te luisteren.

5. New Cool Collective – Trippin’ Redux, genomineerd voor World 2021

Of ze nu in hun vaste 8-koppige samenstelling spelen of als 19-koppige bigband, bij New Cool Collective wordt alles wat ze aanraken groovy. Onder leiding van jazzmuzikant Benjamin Herman weet de band al 28 jaar lang wereldwijd hun publiek te bekoren in clubs, op festivals en bij tv-optredens.
Trippin’ Redux is een samenwerking met koning van de Afro-Beat Tony Allen met wie ze al sinds 2006 regelmatig samenspelen. Het album zou uitgebracht worden ter viering van Allen’s 80ste verjaardag. Helaas liep het anders. In 2020 kwam Allen te overlijden. Daarmee werd het album een postuum eerbetoon.

6. Sanne Rambags – Sonna, genomineerd voor Vocaal Nationaal 2021

Als ik de sound van Sanne Rambags probeer te omschrijven dan kom ik uit bij een ontmoeting tussen zangeres Joan Baez en de film Lord of the Rings. In positieve zin. De Edison-jury onderstreept dit. “Ogen dicht en luisteren: dat is de beste manier om te genieten van de veelzijdige Sanne Rambags muziek. Met Sonna, ook de naam van haar eigen label, toont ze zich een creatieve kracht met evenveel controle als durf. Jazz? Wereldmuziek? Pop? Nee: Sanne Rambags Muziek.”

7. Blue Note Re-imagined, genomineerd voor Het Document 2021

Ga er maar aan staan, de klassiekers van het legendarische platenlabel Blue Note Records in een eigentijdse jas heisen. De aanvoerders van de Londense jazzscene -o.a. Ezra Collective, Jorja Smith, Shabaka Hutchings- gingen de uitdaging aan, en deden dat volgens de Edison-jury met verve. Ga luisteren en ervaar Hancocks’ Watermelon Man of Shorters’ Footprints in het daglicht van de 21ste eeuw.

8. Nubya Garcia – Source, genomineerd voor Internationaal 2021

De Edison-jury noemt saxofoniste Nubya Garcia de koningin van de hedendaagse Londense jazz-stroming. Na ontelbare samenwerkingen, in eigen beheer uitgebrachte EP’s en live-optredens, was in 2020 de tijd rijp om haar eigen debuutalbum te lanceren. Op het uitbundige jazz-album Source laat Nubya alles horen wat ze in huis heeft, en wat ze heeft geleerd in de afgelopen jaren. Wat de sound van het album nog rijker maakt, is de absorptie van reggae, dub en latin.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:26 Pharrell  & Daft Punk
gust of wind pharrell & daft punk
14:22 Seal
love for sale seal
14:19 Sly & The Family Stone
family affair sly & the family stone
14:16 Silk Sonic
smokin out the window silk sonic
14:13 Barry White
let the music play barry white
14:08 Lanu & Christin Deralas
shine lanu & christin deralas
14:05 Pete Philly & Perquisite
mystery repeats pete philly & perquisite
13:51 Steffen Morrison
old enough to know better steffen morrison
13:48 Detroit Spinners
it's a shame detroit spinners
13:45 Eva Valery
bygones eva valery