Adviesraad pleit voor suikertaks en minder btw op groente en fruit
1

Adviesraad pleit voor suikertaks en minder btw op groente en fruit

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 7 april 2021. 

Adviesraad pleit voor suikertaks en minder btw op groente en fruit

Maak groente en fruit goedkoper, producten met veel suiker juist duurder – en stel perken aan het aantal snackbars in gemeenten. Dat is een greep uit de adviezen van de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving, de RVS, aan de overheid. RTL Nieuws schrijft daarover.

De adviesraad stelt dat de kansen op gezondheid in Nederland op dit moment heel ongelijk verdeeld zijn. Mensen met een kwetsbare maatschappelijke positie leven gemiddeld 7 jaar korter, en ze hebben meer gezondheidsklachten. De RVS vindt dat de overheid deze burgers tegemoet moet komen door criteria te stellen voor ‘minimale gezondheidskansen’.

Utrecht wil inwoners met schulden sneller helpen

De gemeente Utrecht wil mensen met schulden sneller helpen en het bestaande schuldsaneringstraject met een derde verkorten.
Dat meldt de NOS.

Mensen die zich bij de gemeente melden met problematische schulden, moeten straks na twee maanden al zo’n traject in kunnen.
Op dit moment duurt dat veel langer, gemiddeld elf maanden. Het traject zelf duurt drie jaar, en dat wil de gemeente terugbrengen tot twee jaar.

Lector schulden Nadja Jungmann zegt dat het geweldig zou zijn als het de gemeente lukt om de procedure te verkorten.
Het is volgens haar wel ingewikkeld om dat voor elkaar te krijgen.

Verder is het plan dat de gemeente een afspraak maakt met de schuldeisers, en de rol van schuldeiser overneemt.
Als er na twee jaar 1000 euro of minder over is, neemt de gemeente dat bedrag voor haar rekening.

Kluisje voor medicijnen moet verspilling voorkomen

Geen pillendoos maar een medicijnkluis. Twee ziekenhuizen zijn er een proef mee gestart – met het doel om verspilling van dure medicijnen tegen te gaan. Dat is te lezen in Trouw vandaag.

Als patiënten medicijnen overhouden, kan het ziekenhuis die niet terugnemen; ze weten immers niet wat er bij mensen thuis met de pillen is gebeurd. De medicijnkluis moet dat probleem verhelpen: met een druk op de knop kun je steeds één pil uit de kluis halen. De rest blijft veilig opgeborgen, en met een QR-code kan worden nagegaan waar de kluis is geweest.

Uit eerder onderzoek blijkt dat er in Nederland elk jaar voor 100 miljoen euro aan medicijnen wordt weggegooid. De proef moet uitwijzen of het kluisje een deel van die pillen kan redden.

Kindertelefoon biedt ook jongeren een luisterend oor

De Kindertelefoon opent vandaag een hulplijn voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. De organisatie merkt dat veel jongeren in deze tijd kampen met eenzaamheid en depressieve gevoelens. Het helpt om dan je verhaal kwijt te kunnen, zegt de directeur van de organisatie tegen RTL Nieuws.

Zo’n 100 vrijwilligers zijn opgeleid om jongeren een luisterend oor te bieden. De lijn is elke dag geopend tussen 14.00 en 22.00 uur. Het nummer is 0800 – 0450. Wil je liever chatten, dan kan dat ook – via allesoke.nl.

9 miljoen euro voor Britse natuur

Britse natuurorganisaties hebben ruim 9 miljoen euro opgehaald om natuur in het Verenigd Koninkrijk vooruit te helpen. Dat meldt The Guardian.

Een half jaar geleden lanceerden de organisaties een gezamenlijke campagne, The Wildlife Trust. Het doel van het project is om tegen 2030 een derde van de Britse natuur te herstellen. Dat gebeurt aan de hand van een 10 punten-plan. Een golfbaan van 17 hectare wordt bijvoorbeeld omgetoverd tot een oase voor bijen en vlinders.
En een natuurreservaat in het Engelse Wiltshire wordt vier keer zo groot gemaakt.

Rode Kruis bracht al 2000 ouderen naar priklocatie

Het Rode Kruis heeft dit jaar al 2000 ouderen geholpen om op een corona-priklocatie te komen. Dat meldt de NOS.

De organisatie heeft een service voor mensen die niet zelfstandig naar een vaccinatielocatie kunnen, en ook geen hulp hebben uit hun omgeving. Het Rode Kruis zorgt in zo’n geval voor vervoer en begeleiding. Op die manier wil de organisatie iedereen de kans geven om gevaccineerd te worden.

Een afspraak maken voor de service kan via de website van het Rode Kruis.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
09:21 Gregory Porter
if love is overrated gregory porter
09:18 Pointer Sisters
yes we can can pointer sisters
09:14 Saulo Duarte
nao existe resposta para 'eu te amo' saulo duarte
09:10 Jacksons
show you the way to go jacksons
09:07 Norah Jones
those sweet words norah jones
09:04 Ady Suleiman
need somebody to love ady suleiman
08:55 George Benson
gonna love you more george benson
08:51 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
08:47 Leela James
put it on me leela james
08:43 Aaron Neville
hercules aaron neville