Albumreview: Silk Sonic zijn de nieuwe smooth operators
7

Albumreview: Silk Sonic zijn de nieuwe smooth operators

An Evening With Silk Sonic is het perfecte medicijn voor de koude donkere wintermaanden. Stap in een magische wereld van sensuele weelde en funky seventies soul, opgetrokken door Anderson .Paak en Bruno Mars, twee heren die zichzelf  niet al te serieus nemen, maar hun muziek wel.

“I deserve to be with somebody as fly as me.” Voor mij bestaat er geen twijfel dat .Paak en Mars het nummer Fly As Me voor elkaar hebben geschreven. Het duo dompelt zich in diepe bewondering voor elkaar en dat hoor en zie je in alles wat ze doen. Blakend van zelfvertrouwen strooien ze hun vintage soul sprinkles uit over een wereld die snakt naar catchy melodieën aangedreven door licht en humor.

Hoge verwachtingen

Deze twee creatieve en muzikale geesten vonden elkaar in het voorjaar van 2017. .Paak vormde de openingsact voor de Europese ’24K Magic’ tour van Mars. Binnen een week zaten de twee artiesten in de studio te jammen en te experimenteren en sloten ze een pact: ze zouden een samen een plaat maken, maar geen deadline hieraan verbinden.

Hun momentum kwam drie jaar later tijdens de lockdown van 2020 toen Mars de demo’s opnieuw beluisterde, die ze destijds hadden opgenomen. De rest is geschiedenis. In maart 2021 kwam hun eerste single uit, Leave The Door Open, die inmiddels 230 miljoen gestreamd is. En ook Skate en Smokin’ Out The Window waren niet weg te slaan van TikTok en Instagram.

De verwachtingen voor het album, An Evening With Silk Sonic, waren dan ook hooggespannen. En ja, die zijn ruimschoots ingelost.

Ode aan Philly Soul

Qua sound vormt Philly Soul de rode draad door het album, soulmuziek uit het Philadelphia van de jaren zeventig. Denk aan de O’Jays, Jacksons, Spinners en Stylistics. Dat geluid karakteriseert zich door weelderige instrumentale arrangementen, meeslepende strijkers en funky basslijnen. Ook wat betreft styling en meticuleuze pasjes steken .Paak en Mars hun liefde voor de jaren zeventig niet onder stoelen of banken, getuige onderstaand beeld: Silk Sonic op links en The Stylistics op rechts.

Toch is de moderne saus van Silk Sonic over de arrangementen, teksten en stijl onmiskenbaar. Het is niet kopiëren, maar op compleet eigen wijze memoreren. Deze moderne sound hoor je direct op de derde track van het album. Mocht er ooit een Bad Boys IIII uitkomen, dan ligt de soundtrack al klaar. Van Fly As Me krijg je spontaan zin om je grootste zonnebril en stoutste laarzen te pakken, om daarmee de show te stelen.

An Evening With Silk Sonic: tijdloos en luxueus

En als je dacht dat het toppunt van smooth bereikt was met Leave the Door Open, dan staat je nog iets fijns te wachten. After Last Night is minstens zo silky. De intro met bassist Bootsy Collins klinkt zowel sexy als grappig. “Say Normally I Don’t Stutter But You D-D-D-D-Do It To Me.” Collins heeft de baslijnen op het album verzorgd en is de bedenker van de naam Silk Sonic. Ook de intro van Put On a Smile fluistert hij in: “Take it from your Uncle Bootsy / Ain’t no shame beggin’ in the rain / Tell her how you really feel.”

Het nummer 777 klinkt helemaal Anderson .Paak, een stuk meer rock dan de rest van de platen, maar toch onweerstaanbaar funky. Je moet hier op dansen, wat een energie! En dan te bedenken dat deze plaat in quarantaine is gemaakt.

An Evening van Silk Sonic voelt als de muzikale equivalent van een Hermes sjaal onder de kerstboom. Tijdloos, luxueus en oneindig silky.

Door Rachel van de Pol & Martijn Soetens


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky
12:21
reach out i'll be there four tops
12:17
looking for moses mamas gun
12:13
don't let go (love) en vogue
12:09
runnin' amsterdam jazz collective ft. ivar
12:06
can't let go earth wind & fire