Albumreview: The Brand New Heavies
19

Albumreview: The Brand New Heavies

The Brand New Heavies brachten 6 september hun nieuwe album uit. Op het album werkt de band onder anderen met Angie Stone, Mark Ronson, Siedah Garrett en Beverly Knight.

 

Als je soul en funk uit de jaren ’70 mist, dan moet je vooral dit album even checken. Het brengt ons namelijk terug naar die prachtige tijd. Tegelijkertijd weten The Brand New Heavies het als geen ander te combineren met funky 90’s-synthesizers. Het album is één groot bouquet van warme, harmonieuze, kleurrijke sounds en groovy  gitaar ‘cuts’. Precies hoe funk hoort te klinken.

De meest opvallende track is ‘’These Walls’’. Het origineel is eigenlijk van Kendrick Lamar en heeft het samen met de geweldige bassist Thundercat geschreven. Het nummer is nu opnieuw uitgebracht op het album ‘TBNH’. Dit keer is de track geproduceerd door Mark Ronson, ook wel bekend van ‘’Uptown Funk’’ (Bruno Mars) en ‘’Valerie’’ (Amy Winehouse). N’Dea Davenport zorgt voor de prachtige vocalen in deze versie.

Het is interessant om te horen hoe The Brand New Heavies hun eigen draai aan het nummer hebben gegeven, namelijk met een Afrikaanse ‘feel’, die versterkt wordt door de aanwezige percussie. Hoewel ‘’These Walls’’ van Kendrick Lamar vrij ‘smooth’ is, kunnen we met zekerheid zeggen dat de versie van ‘TBNH’ dansbaarder is.

Conclusie: de nummers die ons terugbrengen naar de ‘acid jazz’-tijd worden veilig gespeeld, maar het voelt wel net alsof je thuiskomt. Door recente nummers te coveren, en ze in een nieuw jasje te gieten, laten The Brand New Heavies ook zien dat ze meer kunnen. Toch kiezen ze er bewust voor om dat niet altijd te doen – uit liefde voor hun genre. Het is enerzijds fijn dat acid jazz via hen blijft voortleven, maar anderzijds ook dat enkele nummers op het album variatie bieden. Een win-winsituatie dus!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:26 Brownstone
if you love me brownstone
05:23 Kool & The Gang
get down on it kool & the gang
05:19 Myles Sanko
freedom is you myles sanko
05:15 Anthony Hamilton
best of me anthony hamilton
05:11 Yola
starlight yola
05:08 Rose Royce
car wash rose royce
05:04 Michael Buble
the more i see you michael buble
05:00 Michael Jackson
you rock my world michael jackson
04:55 Alicia Keys
unbreakable alicia keys
04:52 Celeste
stop this flame celeste