Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Amerikaans woordenboek past definitie racisme aan
19

Amerikaans woordenboek past definitie racisme aan

De Amerikaanse woordenboekenmaker Merriam-Webster heeft besloten om haar definitie van racisme te herzien. Aanleiding voor die keuze zijn e-mails die de uitgever kreeg van de pas afgestudeerde Kennedy Mitchum (22).

Wanneer is iets of iemand racistisch? Om die vraag te beantwoorden, raadplegen veel mensen het woordenboek, zo merkte de 22-jarige Kennedy Mitchum uit de Amerikaanse staat Missouri. In discussies over racisme op sociale media zag ze reacties voorbij komen van mensen die de uitleg van de bekende uitgeverij Merriam-Webster gebruikten om een punt te maken. Maar die definitie dekt volgens Mitchum niet geheel de lading.

Mitchum stuurde daarom een e-mail naar de uitgever, waarin ze uitlegde waarom de huidige uitleg volgens haar niet compleet is.

“Ik heb gezegd dat ze moeten toevoegen dat er sprake is van systemische onderdrukking van een groep mensen”, aldus Mitchum tegen CNN. “Het gaat er niet alleen om of je iemand niet mag.”

Lees ook: ‘9 krachtige protestsongs van de Black Lives Matter-beweging

De volgende ochtend had Mitchum een reactie van de Merriam-Webster in haar inbox. Na een aantal e-mails over en weer liet de uitgever weten het met haar eens te zijn: de systemische aspecten van racisme mogen niet ontbreken in de definitie.

Die luidt op dit moment: “a belief that race is the primary determinant of human traits and capacities and that racial differences produce an inherent superiority of a particular race“, ofwel: “een overtuiging dat ras in de eerste plaats bepalend is voor menselijke eigenschappen en capaciteiten en dat raciale verschillen zorgen voor een inherente superioriteit van een bepaald ras.”

De definities onder de punten ‘2’ en ‘3’ verwijzen naar de uitleg onder ‘1’.

Volgens Peter Sokolowski, algemeen redacteur bij Merriam-Webster, komt het systemische aspect wel terug in de definities onder punt ‘2’ (over doctrines en politieke en sociale systemen), maar kan dit duidelijker worden uitgelegd.

In een e-mail van de uitgeverij die Mitchum publiceerde op Facebook is te lezen dat het volledig aan haar te danken is dat de definitie wordt herzien. De verwachting is dat de nieuwe versie over een aantal maanden af is.

In landen over de hele wereld zijn de afgelopen twee weken discussies over racisme opgelaaid. Dat gebeurde nadat een zwarte Amerikaan, George Floyd, overleed nadat een politieagent minutenlang een knie in zijn nek drukte. Onder meer in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Brazilië en Nederland werden protesten gehouden tegen racisme en politiegeweld.

Luister ook: ‘Podcast Stand van de Vooruitgang: Dit helpt tegen racisme

Beeld: Nerinx Hall op Facebook

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:14 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
16:10 Etta James
i'd rather go blind etta james
16:07 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
16:02 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
15:50 Pharrell Williams
happy pharrell williams
15:47 Diana Ross
ain't no mountain high enough diana ross
15:42 Earth Wind & Fire
in the stone earth wind & fire
15:36 Candi Staton
young hearts run free candi staton
15:34 Nina Simone
i put a spell on you nina simone
15:30 Change
a lover's holiday change