Amerikaanse congres maakt Juneteenth tot nationale vrije dag
0

Amerikaanse congres maakt Juneteenth tot nationale vrije dag

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 17 juni 2021. 

Amerikaanse congres maakt Juneteenth tot nationale vrije dag

De dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken wordt een nationale feestdag. Het voorstel kwam met ‘een overweldigende meerderheid’ en grote snelheid door het Congres, zo schrijft de BBC. De Senaat was unaniem voor en in het Huis van Afgevaardigden stemden 14 Republikeinen tegen – tegenover 415 leden voor.

19 juni, of Juneteenth, zoals de dag wordt genoemd, wordt de eerste nieuwe nationale feestdag sinds de erkenning van Martin Luther King Jr Day. Dat was in 1983.

Studie: rijhulpsystemen verkleinen kans op ongeluk

Automatische bijsturing als je van de rijbaan afraakt, of een systeem dat waarschuwt als er iemand aankomt in je dode hoek. In een auto die is uitgerust met zogeheten ‘rijhulpsystemen’ is de kans op een ongeluk kleiner. Dat klinkt logisch, maar is nu ook bewezen, zegt het Verbond van Verzekeraars na een data-analyse. RTL Nieuws schrijft erover.

Het systeem dat de meeste ongelukken voorkomt is de zogeheten ‘lane keep assist’ die waarschuwt als je van de baan dreigt af te raken. Deze functie verkleindt de kans op een ongeluk volgens de analisten met 67 procent.

Goed nieuws voor patiënten met clusterhoofdpijn

Een hoopgevende ontwikkeling voor patiënten met ondraaglijke hoofdpijnaanvallen, ofwel clusterhoofdpijn. Onderzoekers hebben een manier gevonden om zulke aanvallen af te zwakken of zelfs helemaal te voorkomen, lezen we bij de NOS.

Onder de huid van het achterhoofd van de patiënt plaatsten ze een apparaatje. Dat zorgt ervoor dat een elektrode de achterhoofdzenuw prikkelt – en dat blijkt te werken. Bij meer dan de helft van de mensen werden de aanvallen minder intens, blijkt uit onderzoek. Bij 16 procent werden ze voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat de zorgverzekeraar de behandeling bij chronische gevallen gaat vergoeden. In Nederland hebben zo’n 3000 mensen last van clusterhoofdpijn.

Dierenasiel geeft verjaardagsfeest voor bejaarde kat

Een verjaardagsfeestje in de VS krijgt hoogstwaarschijnlijk mooie gevolgen. Een dierenasiel in Cincinnati organiseerde een feest voor bewoner Sammy, een hoogbejaarde kat die 19 werd.

In een video op Facebook is te zien hoe de medewerkers voor ‘m zingen en dat ‘ie extra lekker eten krijgt. Het bericht kreeg veel positieve reacties, schrijft RTL Nieuws, en dat niet alleen. Het asiel zegt dat tientallen mensen geïnteresseerd zijn om de oude kat te adopteren. Wie Sammy in huis neemt moet wel beloven dat ook z’n 20e verjaardag wordt gevierd.

Alcoholvrije drank populairder in Australië

In Sydney is de allereerste non-alcoholische slijterij van Australië geopend. En dat is een veelzeggende ontwikkeling, schrijft de BBC.

Volgens Australische bierbrouwers is de vraag naar alcoholvrij bier het afgelopen jaar ‘geëxplodeerd’, en daar speelt de oprichter van de winkel dus op in. Zij wil de drankindustrie eens goed opschudden en laten zien dat alcoholvrije drank ook sexy kan zijn, zegt ze.

De locatie van de zaak is bewust gekozen: recht tegenover een gewone slijterij.

Thai doet alles om de pangolin te redden

Het is weer Doing Donderdag op Sublime. Zoals elke week een verhaal over iemand die zelf iets doet om te zorgen voor vooruitgang.

Vandaag Thai van Nguyen uit Vietnam; hij heeft al meer dan 1500 pangolin’s, oftewel schubdieren, het leven gered.

De pangolin is het meest verhandelde dier ter wereld: veel mensen in China en Vietnam geloven dat de schubben een geneeskrachtige werking hebben. Van Nguyen doet er alles aan om het bewustzijn over het dier te vergroten. Zo geeft hij kinderen les over de pangolin, heeft hij een opvangcentrum voor de dieren opgericht en richtte hij de eerste antistroperseenheid van Vietnam op. Dat is nodig, want de schubdieren zijn een makkelijke prooi voor stropers: wanneer er gevaar voor ze dreigt, rollen ze zichzelf op tot een balletje.

Voor zijn werk ontving Van Nguyen deze week de gerenommeerde Goldman Environmental Prize voor natuurbeschermers.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:24 RH Factor
forget regret rh factor
15:21 Des'ree
feel so high des'ree
15:17 Bill Withers
harlem bill withers
15:14 Jeangu Macrooy
second hand lover jeangu macrooy
15:10 Sade
hang on to your love sade
15:06 Beats International
dub be good to me beats international
14:53 Earth Wind and Fire
fantasy earth wind and fire
14:45 Erykah Badu
apple tree erykah badu
14:41 Chaka Khan
i'm every woman chaka khan
14:37 Sting & Eric Clapton
it's probably me sting & eric clapton