Amerikaanse minister van Financiën wil einde belastingparadijzen
1

Amerikaanse minister van Financiën wil einde belastingparadijzen

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 29 maart 2021. 

Regering Biden wil wereldwijde minimumbelasting voor multinationals

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen is voor een wereldwijde minimumbelasting voor multinationals. Daarmee komt een dergelijke regeling een stap dichterbij. Dat schrijft het AD vandaag.

Veel bedrijven parkeren nu hun winsten in ‘belastingparadijzen’ waar ze geen of nauwelijks winstbelasting hoeven te betalen. Daardoor lopen overheden geld mis dat ze zouden kunnen investeren in zaken als onderwijs en zorg.

De Oeso, een samenwerkingsverband van hoge inkomenslanden, wil daarom dat er een wereldwijde minimumbelasting wordt vastgesteld. De VS was daar eerst tegen, maar de regering van Joe Biden is nu voor. Een groep economen richtten eerder al een open brief aan de president, waarin ze stelden dat het tegengaan van belastingontwijking een van de beste manieren is om ongelijkheid in de samenleving aan te pakken.

Volgens de krant zal het nog niet makkelijk zijn om de wereld wat dit onderwerp betreft lijn te krijgen. Ook is het afwachten of het Amerikaanse Congres zich achter het plan wil scharen.

Ook tijdens corona zijn we ‘opmerkelijk’ tevreden

Nederlanders zijn ‘opmerkelijk positief’ over hun leven in coronatijd, zo blijkt uit cijfers van het CBS waar Trouw over schrijft.
Het aantal mensen dat hun welzijn een 7 of hoger geeft, nam met 2 procent toe ten opzichte van vorig jaar, tot 66 procent. Het aantal mensen dat zichzelf een 4 of lager geeft, daalde juist licht – van 2,8 procent naar 2,6 procent.

Na een coronajaar klinkt dat misschien verrassend, maar volgens hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS zijn de cijfers wel te verklaren. Zij zegt dat we ons eigen welzijn beoordelen door onze situatie te vergelijken met die van mensen om ons heen. Als je bijvoorbeeld een buurman hebt die werkloos is en een vriend die ernstig ziek is geweest door het coronavirus ben je sneller geneigd om positief te zijn over je eigen situatie.

De socioloog benadrukt dat het gaat om een gemiddelde; er zullen ook mensen zijn die zich niet in de relatief positieve cijfers herkennen.

Een prik halen in de container

In Zandvoort is vandaag de eerste pop up-vaccinatielocatie van Nederland geopend: een verplaatsbare container met ruimte om het vaccin te bewaren, een prikplek en een wachtkamer. Dat meldt de NOS.

Volgens de GGD-directeur van de regio is het vooral voor ouderen fijn dat ze door zo’n pop up-locatie dicht bij huis terecht kunnen voor een vaccinatie. In de container kunnen ruim 75 mensen per dag worden geprikt.

Hoe een sollicitatiegame helpt om vooroordelen tegen te gaan

Hoe geschikt is een kandidaat voor een functie? Meestal proberen bedrijven die vraag te beantwoorden aan de hand van cv’s en brieven. Het FD schrijft over een heel ander hulpmiddel dat van pas kan komen in sollicitatieprocedures:
de interactieve game.

Bij adviesbureau KPMG is het spelen van een spel bijvoorbeeld al een vast onderdeel van het sollicitatieproces. Als kandidaat moet je bijvoorbeeld aangeven hoe je zou reageren als je manager je een moeilijke opdracht aanbiedt. De resultaten van de game geven recruiters een objectief beeld van de kandidaat. Daarnaast is er minder ruimte voor vooroordelen over bijvoorbeeld nationaliteit of geslacht.

Primeur: Utrecht lanceert deurbel voor vissen (en jij kunt aanbellen)

Bij de monumentale Weerdsluis in Utrecht is de allereerste visdeurbel ter wereld geïnstalleerd. Dat meldt Trouw. Snoeken en baarzen die van de Vecht naar de Oudegracht willen, komen een groot deel van het jaar voor een dichte sluis te zwemmen. Een systeem met een onderwatercamera moet daar verandering in brengen.

Via visdeurbel.nl kun je vanaf vandaag kijken of er vissen voor de sluis liggen te wachten. Klik je op de rode knop, dan krijgt de sluiswachter een seintje en kan ‘ie de vissen doorlaten.

Stadsecoloog Anne Nijs hoopt dat de visdeurbel ook helpt om mensen meer in contact te brengen met de natuur. De initiatiefnemers verzekeren overigens dat het niet gaat om een vervroegde 1 april-grap.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:10 Caro Emerald
liquid lunch caro emerald
12:07 Anthony Hamilton
woo anthony hamilton
12:03 Kool & The Gang
joanna kool & the gang
11:54 Seal
fly like an eagle seal
11:50 Jessie Ware
remember where you are jessie ware
11:48 Etta James
at last etta james
11:44 The Meltdown
better days the meltdown
11:40 Sade
when am i going to make a living sade
11:35 John Lee Hooker & Carlos Santana
the healer john lee hooker & carlos santana
11:29 Carole King
i feel the earth move carole king