Maak kans om de livestream van Leon Bridges… - Klik Hier
Amsterdam zet vuilnisboten in om kades te sparen
0

Amsterdam zet vuilnisboten in om kades te sparen

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 6 april 2021. 

Amsterdam doet proef met vuilnisboten om kades te sparen

Amsterdam wil een eind maken aan zware vuilniswagens in de binnenstad. Die zijn eigenlijk te groot voor de smalle straatjes in het centrum, en het gewicht van de wagens kan zorgen voor schade aan kademuren en bruggen. Maar het vuilnis moet natuurlijk wel worden opgehaald – en daarom is de gemeente nu een proef gestart met vuilnisboten. Dat schrijft de Volkskrant.

De komende maanden varen de vuilnisboten twee keer per week door het centrum, voorlopig bij wijze van proef. De boten kunnen vier keer zoveel afval meenemen als een vuilniswagen.

Republikeinse gouverneur dwarsboomt omstreden transgender-wet

De gouverneur van de Amerikaanse staat Arkansas heeft zijn vetorecht gebruikt om een omstreden wet voor transgender jongeren tegen te houden.
Het gaat om een wetsvoorstel dat artsen zou verbieden om transgenders onder de 18 een hormoonbehandeling te geven of te opereren.

In een persconferentie zei de Republikeinse gouverneur Asa Hutchinson dat de wet artsen en ouders zou belemmeren om transgenderjongeren te helpen in complexe en gevoelige situaties.

Door zijn veto uit te spreken gaat Hutchinson in tegen de wens van partijgenoten. Zij kunnen hem in principe weer overrulen, maar hij hoopt dat zijn veto hen aan het denken zet, schrijft CNN.

Australië en Nieuw-Zeeland krijgen ‘reisbubbel’

Een goed vooruitzicht voor Australiërs en Nieuw-Zeelanders: vanaf 19 april kunnen zij elkaars landen weer bezoeken, zonder daarna in quarantaine te hoeven. Dat meldt de BBC.

In beide landen zijn nagenoeg geen besmettingen.

Australië en Nieuw-Zeeland vormen de tweede set landen ter wereld die zo’n ‘reisbubbel’ creëren: Taiwan en Palau maakten vorige week een vergelijkbare afspraak.

Zuiver water door de zon

Onderzoekers van het Amerikaanse Princeton hebben een waterfilter ontwikkeld die werkt op basis zonlicht. Dat meldt Fast Company.

Het systeem ziet eruit als een plastic bakje, zo groot als een flinke broodtrommel. In het deksel zit een sponsachtig membraan.
Als je het bakje bijvoorbeeld in een meer legt, vult het membraan zich met water. Datzelfde materiaal kan opgevangen zonlicht omzetten in warmte, die vervolgens wordt gebruikt om het water te kunnen zuiveren.

Volgens de bedenkers is de techniek niet alleen handig voor avontuurlijke kampeertrips. Ze verwachten dat dit soort systemen in de toekomst  ook op daken kan worden geplaatst, om opgevangen regenwater te filteren en in huis te gebruiken.

Zeearend voelt zich thuis in Groningen

In Groningen is de zeearend bezig met ‘een stevige opmars’, meldt RTV Noord. Elf van die grote roofvogels hebben van de provincie hun woonplek gemaakt.

Het gebied bij het Lauwersmeer heeft er sinds kort een nieuw koppel bij. Dat is aan de ene kant goed nieuws, maar het zorgt ook voor onrust bij het stel dat er al eerder was, zegt een lokale boswachter tegen de omroep. Het paar is zo onder de indruk van de nieuwkomers dat ze deze lente waarschijnlijk geen broedpoging gaan doen.

Zeearenden worden trouwens ook wel ‘vliegende deuren’ genoemd;
de afstand tussen de twee vleugeltoppen is soms wel 2.44 meter lang.

LinkedIn wil burnouts voorkomen en geeft personeel een extra week vrij

Voor de meesten van ons zit het lange paasweekend erop, maar niet voor werknemers van LinkedIn. Zo’n 16.000 fulltimers krijgen van het bedrijf de hele week betaald vrij om goed op adem te komen na een jaar thuiswerken. Dat meldt CNN.

Doordat alle werknemers tegelijk vrij zijn, komen ze niet met een berg aan ongelezen e-mails en gemiste vergaderingen terug, is het idee. LinkedIn hoopt dat de maatregel helpt om burnouts onder personeel te voorkomen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:02 Ben L'oncle Soul
seven nation army ben l'oncle soul
06:53 Harry Connick jr.
elijah rock harry connick jr.
06:48 Gladys Knight
midnight train to georgia gladys knight
06:45 Beats International
dub be good to me beats international
06:39 Bachman Turner Overdrive
lookin' out for no. 1 bachman turner overdrive
06:36 Greentea Peng
hu man greentea peng
06:32 Steely Dan
peg steely dan
06:26 Moloko
sing it back moloko
06:22 Till Bronner
we said it all till bronner
06:19 Ben E King
stand by me ben e king