Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Angeliques’ Soul Top 3: “Het is tijd voor een soul revival”
4

Angeliques’ Soul Top 3: “Het is tijd voor een soul revival”

Radio-dj Angelique Houtveen tipt haar favorieten voor de Soul Top 1000: “Ik heb gekozen voor drie generaties soulvrouwen.”

Angelique Houtveen (35) heeft haar sporen verdiend als radio-dj bij Radio 6, FunX en 3FM en specifiek als kenner en liefhebber van soulmuziek. Haar overstap naar Sublime begin maart voelde dan ook “als een warm bad”. Nu ze al een maand te horen is op Sublime in Angelique’s Afternoon, is het hoog tijd om deze soulvolle dj en haar muzieksmaak beter te leren kennen.

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol in Angeliques’ leven, maar niet om de reden waar je als kind op hoopt. Ze krijgt de auto-immuunziekte ITP waarbij je te weinig bloedplaatjes aanmaakt, waardoor je bloedstolling niet goed werkt. “Ik was veel aan huis gebonden en muziek werd mijn toevlucht. Ik had de hele ‘sjebeng’ aan wat toen hele hippe audio-apparatuur was. My First Sony én een cassettedeck waarop ik eindeloos veel bandjes samenstelde. Ik woonde in Vianen waar het iedere vrijdag koopavond was. Dan mochten ik en mijn broertje iedere week een CD of single uitkiezen van mijn vader. Best wel luxe!”

Haar moeder wakkert haar liefde voor soulmuziek aan. “Net als iedere tiener kocht ik Hitzone en No Sweat CD’s. Toen ik 15 was, haalde mijn moeder haar rijbewijs en ging ze haar eigen cd’s branden om te draaien in de auto. Toen kwamen Otis Redding en Etta James in mijn leven.”

Op haar twintigste begint Angeliques eerste professionele ervaring in de muziekscene. Haar toenmalige vriend is club-dj en ze besluit dit ook te leren. “Mijn neef was promoter en boeker van clubs, dus voor ik het wist had ik een gig. Ik draaide voornamelijk op dancehall- reggae-feesten. Heel tof, maar ik was ook altijd zenuwachtig. Ik wilde graag meer vertellen over een nummer dat ik draaide, haha. Daar zit niemand op te wachten tijdens een feest.”

Ik wist precies wat me te doen stond: radio-dj worden in de soul scene

Door een nieuwe ziekte wordt het kraakhelder wat Angelique wil in het leven. “Ik was afgestudeerd en werkte bij een uitgeverij voor videogames. Ik had al wat radio-ervaring opgedaan, toen ik heftige epilepsie-aanvallen kreeg. Dat is allemaal goedgekomen, maar hierdoor realiseerde ik me hoe snel het leven voorbij kan zijn. Ik wist precies wat me te doen stond: radio-dj worden in de soul scene.”

Ze zegt haar baan op en geeft zichzelf een jaar de tijd om ingang te krijgen in de radiowereld. Ze pakt alles aan wat op haar pad komt, en zo komt het dat ze op een dag in de gangen van BNN University hoort dat soul & jazz-zender Radio 6 demo’s verzameld van nieuw talent. “Je moet mij hebben”, zei Angelique. “Ik stuurde een demo op en het balletje ging rollen.” De dj begint in de nacht en mocht invallen voor programma’s als Wicked Jazz Sounds. Al snel krijgt ze haar eigen lunchshow en ontvangt een Marconi Award voor aanstormend talent. “Nu ben ik er, dacht ik. Ik heb mijn plek gevonden.” Het loopt anders.

Ik wil het systeem kunnen loslaten en radio maken vanuit inhoud en liefde voor de muziek

In 2015 trekt de publieke omroep de stekker uit het station dat doorgaat als themakanaal met een minimaal aantal dj’s: NPO Radio 2 Soul & Jazz. Na een jaar bij FunX, vindt Angelique haar plek bij jongerenzender 3FM waar ze in vier jaar tijd een trouwe fanschare opbouwt. “Ik ben bij 3FM geprofessionaliseerd als radiomaker. Het was een enorm toffe tijd waarin ik leerde vanuit de luisteraar inhoud te maken. En ik leerde het spel van de muziekindustrie, de plannen die uitgestippeld lagen voor artiesten waar ook ik als radio-dj een rol in speel. Daar is niets mis mee. Maar het voelt soms zo bedacht. Ik wil het systeem kunnen loslaten en radio maken vanuit inhoud en liefde voor de muziek. Bij Sublime wil ik nog meer terugkeren naar die kern. Vind ik dit nummer leuk? Vindt de luisteraar het leuk? Ja, oké, let’s do it!”

Tot slot haar Soul Top 3 waarin Angelique voor drie generaties soulvrouwen heeft gekozen:

1. Aretha Franklin – Say a Little Prayer

De Queen of Soul is van mijn moeders generatie waarmee het allemaal begon. Haar stem gaat door merg en been. Je kunt naar de beste technische zangeressen ter wereld luisteren, maar toch kan er iets missen. En dat ‘iets’ heet spirit. Je kunt spirit letterlijk nemen, een hogere geest, maar je kunt het ook zien als bezieling in muziek. En de stem van Aretha loopt daarvan over. Daarom raakt haar muziek ons nog steeds.

2: Jill Scott – He Loves Me

Jill Scott is van mijn generatie soul. De klassieke soul leek de standaard, maar eind jaren negentig, begin zeroes stond er een nieuwe generatie op die zei: wij maken ook soul, maar net iets frisser. Denk aan artiesten als The Roots, Erykah Badu, D’Angelo.

Ik was blown away toen het album ‘Words and Sounds Vol. 1’ van Jill Scott uitkwam. Je denkt op het eerste gezicht: wat een lieve vrouw, tot ze haar mond opentrekt en er een vracht sex appeal uitkomt. Die combinatie van lief, sexy en krachtig vind ik heel mooi. Prince was ook groot fan van haar. ‘He Loves Me’ doet me denken aan die lange zinderende zomerdagen in een park waarin het voelt alsof alles mogelijk is, de liefde van je leven (of van de zomer) ontmoeten.

3. Gaidaa – Falling Higher

Gaidaa is één van de fakkeldragers van de nieuwe soulgeneratie. Ze eren de erfenis van neo soul, hip hop en old school soul en gemixt met r&b geven ze daar een hele eigen draai aan. Ik word daar blij van en vind het zo interessant om die generatie te volgen, ook en vooral in eigen land. (Check de playlist van Angelique: Soulful Dutchies). De rest van de wereld heeft beter door wat voor bijzondere dingen in de Nederlandse soulmuziek gebeuren, dan Nederland zelf. Op het wereldberoemde platform Colours verschijnen regelmatig Nederlandse artiesten als Benny Sings en Gaidaa. Het is ook hier tijd voor een soul revival!

Ik heb Gaidaa live op Noorderslag gezien. Ze geniet zichtbaar van haar eigen muziek. Daar ga ik erg goed op. Ik word ook een jaartje ouder. Ik ga heus ook uit mijn dak in een club, maar soms is het fijn om elkaar nog te kunnen verstaan en tegelijkertijd meegenomen te worden door de muziek. Daar is ‘Falling Higher’ echt een nummer voor, die chille avonden in een relaxte setting.

De Soul Top 1000 is te beluisteren van 14 april tot en met 23 april hier op Sublime. 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
02:07 Freakpower
turn on, tune in , cop out freakpower
02:01 Ayo
throw it away ayo
01:58 Rick James
superfreak rick james
01:55 Mary Mary
shackles mary mary
01:51 Cory Henry
happy days cory henry
01:47 Oliver Cheatham
get down saturday night oliver cheatham
01:44 TLC
waterfalls tlc
01:39 Donald Fagen
i'm not the same without you donald fagen
01:35 Floaters
float on floaters
01:32 Thomas Dybdahl
45 thomas dybdahl