App met Teken-Alert
19

App met Teken-Alert

En dat is maar goed ook, want de maanden juni en juli zijn gouden tijden voor de teek, die überhaupt steeds vaker te zien is in Nederland. Na jarenlange bestudering van het bijtgrage diertje is nu een landelijk waarschuwingssysteem ontwikkeld.

Voor elke vierkante kilometer in Nederland toont de ‘Teken-Alert’, die onderdeel is van de bestaande Nature Today-app, hoe groot het tekengevaar is. Wanneer de hoeveelheid teken in een door jou gekozen gebied uit de hand loopt, krijg je een pushmelding. Op een kaart kun je zien wat het geschatte aantal teken in een gebied is – van ‘minimaal’ tot ‘zeer hoog’. Daarnaast kun je een tekenbeet direct melden.

Tekenjacht

De functie is ontwikkeld door Universiteit Twente, HAS Den Bosch en Wageningen University & Research (WUR). Bioloog Arnold van Vliet van WUR leverde een belangrijke bijdrage aan het proces, zo schrijft Trouw. Tien jaar lang ging hij samen met vrijwilligers elke maand op tekenjacht. Zijn onderzoek werd gecombineerd met onder andere satellietbeelden en weersvoorspellingen. Teken doen het namelijk goed in de warmte maar houden absoluut niet van droogte. Op basis hiervan hebben onderzoekers een ‘tekenverwachtingsmodel’ gemaakt.

Hard nodig, want uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal tekenbeten in tien jaar tijd is gestegen met 30 procent tot zo’n anderhalf miljoen per jaar. Meestal zijn de beten onschuldig, maar toch is het verstandig een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Twintig procent van de teken is namelijk besmet met de Borrelia-bacterie, de verspreider van de ziekte van Lyme. De kans dat je Lyme krijgt na een tekenbeet is gelukkig een stuk kleiner: ongeveer 2 procent.

Over de teek

Een teek ziet eruit als een soort platte spin en komt in het hele land voor in o.a. bossen, duinen en parken. Tussen hoog gras en bladeren leeft het beestje van bloed van andere dieren en soms van mensen. Teken vallen dus niet uit bomen, zoals veel mensen denken. De diertjes verbergen zich het liefst in de liezen, oksels, knieholtes, achter de oren of tussen de billen.

Checken

Bioloog Van Vliet wil mensen waarschuwen voor tekengevaar, maar ze niet uit het bos jagen. Daarom vermeldt de app ook dieren in het gebied die je misschien wél graag wilt tegenkomen, zoals egels, hazen en vossen. Verder raadt Van Vliet aan om je lichaam na een bezoek aan de natuur goed te checken op teken. Een keertje douchen werkt niet; zit het diertje eenmaal vast, dan glijdt het niet van je lijf. De teek moet er echt uitgetrokken worden. De regel om dat binnen 24 uur te doen is achterhaald, zegt Van Vliet tegen Trouw: ‘Het is: hoe sneller, hoe beter.’

Heb je een herinnering nodig om te checken? In de app kun je aangeven dat je later op de dag een notificatie wilt krijgen. Een goede reminder als je bijvoorbeeld in de tuin hebt gewerkt; een derde van de beten wordt daar opgelopen.

Bedekken

Verder helpt het om je lichaam goed te bedekken en je broekspijpen in je sokken te stoppen. Is dat niet de outfit die je voor een zomerse duinwandeling in gedachten had, vergeet je dan niet in te smeren met DEET.

Gebruikerservaring

De Nature Today-app met teken-alert is zowel via Android (Google Play) als Apple (App Store) te downloaden. Mogelijk komt het door plotselinge drukte, maar onze ervaring is dat de app wat traag is.Vooralsnog is er alleen een landelijke kaart met gekleurde stippen die aangeven hoe hoog de tekenactiviteit is. In de loop van deze week moet de Teken-Alert op gebiedsniveau beschikbaar komen.

Voor meer informatie en tips over het voorkomen en verwijderen van teken, zie de website van het RIVM.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
19:53 Harold Melvin and the Blue Notes
satisfaction guaranteed harold melvin and the blue notes
19:50 Eartha Kitt
c'est si bon eartha kitt
19:45 Whitney Houston
million dollar bill whitney houston
19:42 Wild Cherry
play that funky music wild cherry
19:38 Wouter Hamel
don't ask wouter hamel
19:34 Alexander O'Neal
criticize alexander o'neal
19:26 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
19:23 D'Sound & Macy Gray
save some d'sound & macy gray
19:18 Joe Jackson
steppin' out joe jackson
19:13 D'Angelo
really love d'angelo