Arthur van de Graaf: “Deelvervoer duurzaam? Een elektrisch deelstepje leeft nog geen maand”

We moeten goed na gaan denken hoe wij gezamenlijk omgaan met dat wat niet van ons is, maar wat we wel gezamenlijk gebruiken, vindt Arthur van de Graaf van Sublime Doing.

 

Een jaar geleden zag ik voor het eerst elektrische stepjes in Parijs staan. Ik vroeg me serieus af hoe deze stepjes zo onbeheerd konden staan. Daar gaat iemand toch binnen no time mee vandoor? Achteraf kwam ik erachter dat dat nou juist de bedoeling is. Met een app kan je een stepje van het slot halen en betaal je voor het gebruik per minuut.

Deze stepjes zullen ook in Nederland landen. In sommige plaatsen stappen we al op scooters die niet van onszelf zijn. In de toekomst zullen we geen tweede of zelfs geen eerste auto meer hebben. Wie we zijn wordt steeds minder bepaald door wat we hebben, maar steeds meer door wie we zijn, wat we doen en hoe we dat doen.

We moeten dan wel goed nadenken hoe wij gezamenlijk omgaan met dat wat niet van ons is, maar wat we wel gezamenlijk gebruiken. Ik las in een artikel dat de gemiddelde levensduur van een elektrisch stepje nog geen maand is. De step overleeft slechts 28 dagen. Daarna is het rijp voor de sloop.

Nu moet ik erbij melden dat dit onderzoek niet in Nederland gedaan. Natuurlijk gaan wij veel zorgvuldiger om met wat niet van ons is, maar wat we wel samen gebruiken.

Wat me dan toch opvalt is dat deelfietsen in mijn woonplaats veel makkelijker omvallen. Daar waar eigen fietsen gewoon blijven staan, liggen de grijs-oranje fietsen met bosjes op de grond. Ik heb ook al op een deelscooter gezeten waarvan het stuur een andere kant op stond dan waarheen ik reed. Deze deelscooter was nog geen week in gebruik

Ik vraag me dan toch af hoe dat kan. Want wij zorgen toch goed voor alles wat we samen delen. Dat zit toch echt in onze natuur! Kijk maar naar hoe zorgvuldig wij met onze natuur omgaan!

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten