Arthur van de Graaf: “Er gaat veel vrouwelijk kapitaal bijkomen”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Arthur van de Graaf van Sublime Doing vraagt zich af wat vrouwelijke babyboomers straks met hun vrijgekomen kapitaal gaan doen.

Afgelopen weekend vierden we met z’n allen bevrijdingsdag. Iets wat onze ouders en grootouders in 1945 ook uitgebreid hebben gedaan. Dat het een groot feest was, blijkt wel uit de geboortegolf die daar opvolgde.

De hele generatie babyboomers heeft vervolgens een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw van ons land. De keuzes die zij hebben gemaakt en de investeringen die zij hebben gedaan, hebben geresulteerd in de voorspoed waar wij nu in leven. Maar ook in de uitdagingen waar wij en de volgende generaties nu voor staan.

Deze generatie babyboomers heeft een aanzienlijk vermogen opgebouwd dat de komende periode over zal gaan op een volgende generatie. Anders dan Sander Schimmelpenninck, onze gastcolumnist van vorige week, wil ik het niet hebben over de belasting over dit geld, maar over de richting die we het mee kunnen geven. Hierbij doel ik specifiek op de vrouwelijke luisteraars. Ik weet namelijk zeker dat hier de komende jaren meer investeerders tussen zullen zitten.

Vrouwen leven nu eenmaal langer dan mannen. Veel vrouwelijke babyboomers zullen daarom een paar jaar langer over het geld kunnen beschikken. Ik geef dit vermogen de titel ‘vrouwelijk kapitaal’. Dit vrouwelijke kapitaal zal meer geduld hebben en meer ruimte bieden aan duurzame vernieuwing. Dit vrouwelijke kapitaal zal niet de mannelijke kenmerken hebben die nu opgaan voor de huidige wereld van investeren.
Het zal niet meer gaan om het hoogste financiële rendement en de grootste exit. Het gaat ook niet meer om de instant gratification, ofwel de directe bevrediging waar het bij mannen vaak om draait.

Niet dat ik de mannen wil veroordelen! Want aan deze instant gratification hebben wij weer de babyboomers en straks het vrouwelijke kapitaal te danken.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten