Arthur van de Graaf: “Geld verdienen of iets goeds doen?”

Kun je veel geld verdienen én een positieve sociale impact hebben? Dat vraagt Arthur van de Graaf van crowdfundingplatform Sublime Doing zich af.


Lang geleden kreeg ik het boek ‘gezond egoïsme’. Dit was in het jaar dat ik genomineerd was als vrijwilliger van het jaar en voor de zoveelste keer in een spagaat was terechtgekomen tussen geld verdienen en iets goeds doen.

De afgelopen twee jaar heb ik vrijwel fulltime als vrijwilliger gewerkt om de wereld van de goede bedoelingen beter te begrijpen. Vaak werd gevraagd naar mijn verdienmodel en vaak werd geconcludeerd dat ik genoegen had genomen met minder.

Wat inkomen betreft heb ik inderdaad genoegen genomen met minder (ik merkte overigens ook dat ik veel minder nodig had). Wat voldoening betreft was ik er aanzienlijk op vooruitgegaan.

Wanneer je een positieve sociale impact nastreeft, moet je dan genoegen nemen met minder of zelfs geen financieel rendement? Zo ja, kunnen we dan ook concluderen dat maximaal financieel rendement altijd gepaard gaat met een lagere sociale impact?

Een groeiende groep mensen probeert een nieuwe balans te vinden tussen goed voor zichzelf zorgen en hierbij rekening houden met anderen. Een fijn kenmerk van deze zogenoemde ecoïsten, is dat zij graag andere mensen meenemen in deze ontwikkeling.

Wanneer we onze doelen transformeren van egoïstisch naar ecoïstisch, dan pas zullen we echt groeien. En kunnen we zelfs genoegen nemen met meer!

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten