Arthur van de Graaf: ‘Het wordt tijd dat onze kinderen hun probleem gaan oplossen!’

Gister demonstreerden ruim 10.000 kinderen voor een beter klimaat. Maar directeur van Sublime Doing, Arthur van de Graaf, vindt het klimaat helemaal niet het probleem van onze kinderen.


Volgens onze minister van onderwijs, Arie Slob, moeten de kinderen niet gaan demonstreren voor ons klimaat. Nee, ze moeten naar school om te daar te leren hoe ze later als ze groot zijn de door ons veroorzaakte problemen kunnen oplossen.

Ik ga ervan uit dat de leden van ons kabinet vroeger goed hebben opgelet op school. Desondanks slagen ze er zelf niet in de klimaatproblemen op te lossen. Duidelijk is dat ons onderwijs en onze politiek zeker niet fossielvrij zijn.

In 2015 leerden mijn kinderen te demonstreren tijdens een workshop van het briljante Eddie the Eagle Museum in Amsterdam. Mijn zoon demonstreerde tegen het olieboren en mijn dochter demonstreerde voor minder domme mensen. Toen haar gevraagd werd hoe ze dat wilde realiseren antwoordde zij: “Door gratis boeken uit te delen.” En hiermee bedoelde ze zeker geen schoolboeken.

Het is wat mij betreft te lang geleden dat we massaal ergens voor zijn gaan staan en hiervoor met z’n allen de straat op zijn gegaan. Het is nu echt tijd dat onze kinderen van zich laten horen. Het is nu echt tijd dat zij hun probleem gaan oplossen. En laten we eerlijk wezen: het probleem van onze kinderen is niet het klimaat. Het probleem dat zijn wij, vertegenwoordigd door onze politiek.

Wij stellen ons eigen belang voor op dat van de volgende generaties. Wij maken er een rommel van en dat moeten onze kinderen niet meer accepteren.

Daarom moeten onze kinderen wanneer wij hen vragen hun kamer op te ruimen, massaal zeggen: “Ruim eerst jullie eigen rommel op!” Lijkt mij een mooie actie. Zeker als de foto’s van hun niet opgeruimde kamers op sociale media worden geplaatst. Net zolang totdat wij onze eigen rommel op gaan ruimen.

Kinderen zijn verantwoordelijk voor hun eigen kamer, maar wij zijn verantwoordelijk voor de wereld die wij met hen delen en straks aan hen nalaten.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten