Arthur van de Graaf: “Iedereen wil chillen met Bob Ross”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Schilder Bob Ross is nog steeds ongekend populair, onder jongeren heeft Bob zelfs een cultstatus vergaard. Ook Arthur van de Graaf van Sublime Doing raakt geïnspireerd door zijn ‘happy little accidents’.

Jong, oud, iedereen kent Bob Ross, de cultkunstenaar die duizenden kitscherige en kleurrijke landschappen op het doek heeft gezet. Hij werd bekend met het TV-programma The Joy of Painting. Hiervan zijn ruim 400 afleveringen gemaakt die nu nog steeds worden uitgezonden.

Voor die tijd heeft Bob jarenlang met de grootste frustratie staan priegelen om een perfect olieverfschilderij te maken. Hij kreeg steeds minder plezier in deze manier van schilderen en besloot hier uiteindelijk mee te stoppen.

Hij ontwikkelde een nieuwe manier van werken waarmee hij binnen 30 minuten een schilderij kon maken.

De fouten die hij zich in zijn olieverfschilderijen niet kon permitteren, werden in zijn nieuwe werk kleine blije ongelukjes. Ongelukjes waar hij zelf veel plezier aan beleefde terwijl hij zijn kwast schoon stond te slaan tegen zijn schildersezel.

Bob heeft ongelofelijk veel mensen met plezier in zijn werk aangezet tot het schilderen van een berg, een houten vervallen hutje een paar bomen en een waterval.

Tegenwoordig doet hij voor jonge scholieren ook dienst als de relaxte man met de relaxte stem waarmee je even lekker kunt chillen. Ook ik chill regelmatig, kijkend naar een paar afleveringen van mijn idool Bob en droom dan lekker weg in de berglandschappen met stromende beekjes.

Zijn schilderijen nemen toe in waarde. Het wordt steeds moeilijker om 1 van zijn 30.000 schilderijen te bemachtigen en er zijn ook nog eens behoorlijk veel echt goede kopieën in omloop. Zijn werken vinden nu zelfs hun weg naar musea, zoals nu in het DePaul Art Museum in Chicago.

Bob Ross is voor mij de perfecte levenskunstenaar.

Ik wil meer zijn zoals Bob en de dingen die ik ingewikkeld maak, simpeler maken. Meer genieten van waarvoor ik het eigenlijk allemaal doe en niet bang zijn voor de fouten die ik maak. Mijn eigen little happy accidents.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten