Arthur van de Graaf: “Is MBO hoog of laag?”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Arthur van de Graaf van Sublime Doing krijgt weer een interessante vraag van zijn dochter voor zijn kiezen: bestaat er zoiets als een hoge of lage opleiding?

Vandaag zat mijn dochter weer eens bij mij voorop de fiets. Altijd een mooi moment voor een goed gesprek dat meestal start met een spontane vraag van haar.

‘Pap ben je nog 16 als je naar de middelbare school gaat?’ Waarop ik als antwoord gaf dat het afhangt van de opleiding die je volgt. Als je naar het MBO gaat, kan het zijn dat je er dan net af bent.

‘Is dat goed MBO?’, was haar volgende vraag. Ik vroeg haar wat ze met goed bedoelde. Ze vroeg me of MBO hoog of laag is. Ik legde haar uit dat er wat mij betreft geen hoog of laag bestond als het om school en mensen gaat. Het is meer waar je goed in bent. Ben je bijvoorbeeld praktisch en slim met je handen of kan je beter denken en ben je slim met je hoofd.

Het gesprek ging verder en we kwamen uit bij de mensen die hun school niet hebben afgemaakt. Ze zei dat je dan helemaal niet veel geld zou kunnen verdienen.Ik vertelde haar dat je ook heel rijk kan worden als je niet meer naar school gaat en gaf haar het voorbeeld van Steve Jobs van Apple die op een gegeven moment is gestopt met school. “Je kan heel rijk worden als je doet waar jij goed in bent, als je doet wat jij belangrijk en leuk vindt. Het gaat niet om hoog of laag,”

“Waarom wil je eigenlijk weten schat, of je 16 bent op de middelbare school?” Waarop zij antwoorde: “Nou, het lijkt me gewoon leuk om als je 16 bent met de scooter naar school te gaan.”

En zo zie je maar dat alle kinderen dan toch ook wel weer een beetje hetzelfde zijn.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten