Arthur van de Graaf: “Je weet pas wat je hebt…”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Parijzenaren konden zich begin deze week niet voorstellen dat de Notre Dame er op een dag niet meer zou staan. Dat geldt volgens Arthur van de Graaf van Sublime Doing voor wel meer dingen.

Best wel lang geleden kreeg ik een training van een officier uit het leger. Een man die te dichtbij mij ging staan om mij eens echt de waarheid te vertellen. Hij stond te brullen voor mijn neus met als doel eens echt tot mij door te dringen.

‘Heb je een vrouw?’ brulde hij.. ‘Ja’, gaf ik zelfverzekerd antwoord.. ‘Weet je het zeker?’ brulde hij verder… ‘Ehm … Ja’, zei ik ‘Wanneer heb je haar voor het laatst gezien?’ ‘Vanmorgen, toen ik van huis wegreed.’ ‘Staat dat huis er nu nog?

Deze exercitie ging door totdat ik begreep dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat waar je veel om geeft er altijd voor je zal zijn.

Een paar jaar geleden was ik betrokken bij de crowdfunding van de Domkerk in Utrecht. Het kostte best wel wat moeite om het benodigde geld op te halen voor het behoud van deze kerk. Wat de waarde ervan was, was voor de mensen die niet naar de kerk gingen onbekend. Dat de kerk er altijd zou staan, was een vanzelfsprekendheid. Een Utrecht zonder Domkerk kunnen we ons niet voorstellen.

Net zoals de mensen in Parijs zich begin deze week niet konden voorstellen dat de Notre Dame er ineens niet meer zou kunnen zijn. Het snelle en zichtbare verlies van dit belangrijke Franse monument zette het publiek van rijk tot arm in beweging.

Ik denk dat er heel veel in ons leven is waarvan we denken dat het vanzelfsprekend is, dat we niet met de snelheid van de Notre Dame en direct zichtbaar verliezen. Waar we ook voor in beweging moeten komen.

Regelmatig laten wij mensen horen die hiertoe het initiatief al hebben genomen. Vanuit de studio in Utrecht, waar ik nu aan mijn vriendin zit te denken. Ik ga nu maar eens naar huis om te kijken of ze er nog voor me is. Want, dat is niet zo vanzelfsprekend.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten