Arthur van de Graaf: “Laten we onze wereld als wolven leiden”

Aaaawhooeeeeeeeeeeeee! Arthur van de Graaf van Sublime Doing vindt dat we onze wereld in 2019 als wolven moeten gaan leiden. 

Om de natuur die wij gemaakt hebben in balans te houden, zijn we eind 2018 begonnen met het afknallen van ruim 1.800 edelherten in de Oostvaardersplassen.

Al best wel lang vind ik het vreemd dat wij de natuur proberen te managen. In de praktijk zien we de mooiste voorbeelden langskomen van plekken in de wereld waarin de natuur zichzelf heeft hersteld, nadat wij mensen het los hebben gelaten.

Een voorbeeld is Yellow Stone Park, waar 14 wolven werden losgelaten. Ook daar was een overvloed aan herten die de balans in het park verstoorden en vrijwel alles wat los en vast zat, opvraten waardoor de natuur geen kans kreeg. Na het uitzetten van de wolven herstelde de natuur zich, het ecosysteem hervond zichzelf en zelfs de rivieren begonnen anders te stromen.

Een vriend van me is één van de beste hondentrainers van Nederland, zeg maar de Nederlandse Cesar Millan. Binnenkort vertrekt hij naar de UK om daar met wolven te gaan werken. Regelmatig praten wij over wat wij mensen van de wolven kunnen leren. Het belangrijkste is de manier waarop zij hun wereld leiden.

Anders dan bij wolven is het management van de mensenwereld in handen van vrijwel alleen mannen van gemiddeld 53 afkomstig uit grote steden. En we weten allemaal dat dit geresulteerd heeft in een systeem dat totaal uit balans is.

Het systeem kraakt steeds harder en is gelukkig zo goed als kapot zodat we wel moeten veranderen. Wanneer wij onze maatschappij beter willen leiden dan moeten we het als de wolven doen. Want wie is de baas bij de wolven? Dat zijn het mannetje en vrouwtje altijd samen.

Als wij onze wereld uiteindelijk ook zo samen gaan leiden, dan bereiken we een houdbare balans waarin de wolvenwereld en de mensenwereld ook weer samengaan.

De Sublime Coumns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten