Arthur van de Graaf: “Schulden? Dat is vast je eigen schuld”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Arthur van de Graaf van Sublime Doing heeft schulden en is niet de enige in Nederland.

Heb je de oproep van Staatssecretaris Van Ark ook gehoord? Zij wil het taboe op schulden doorbreken.

Mensen met schulden blijven te lang met hun schulden rondlopen en wachten te lang met het vragen om hulp. Veel mensen denken dat het vooral hun eigen schuld is. Investerend in mijn onderneming heb ik inmiddels ook mijn eigen schuld opgebouwd. Ik draag met deze uitspraak graag bij aan het doorbreken van het taboe op schulden.

Maar ik wil graag nog een ander taboe doorbreken, namelijk die van de zieke businessmodellen die we normaal zijn gaan vinden, maar ons geluksgevoel nu en op de lange termijn ondermijnen. Zo verdient de bank aan de klant die geen geld heeft en de dokter aan de klant die ongezond is.

We leven in een maatschappij waarin we vanaf jongs af aan leren te leven met schulden. Baby’s worden in Nederland huilend geboren omdat ze bij de geboorte al een schuld van meer dan 24.000 euro hebben. We leren en studeren lenend verder en bouwen lenend een comfortabel en veilig dak boven ons hoofd.

Onze economie gedijt goed bij onze schulden. Schulden leveren een bijdrage aan onze economische groei. Door onze schulden kiezen we ervoor om dingen niet te doen, bijvoorbeeld het werk dat we echt willen. Door onze schulden kijken we teveel naar de risico’s, waardoor we ons potentieel onvoldoende benutten.

Uiteindelijk bepaalt onze financiële situatie meer dan liefde hoe wij ons voelen.

Ik hoop dan ook dat onze samenleving uit de schulden komt en wij ons echt beter gaan voelen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten