Arthur van de Graaf: “Top dat we een topsalaris opgeven!”

Arthur van de Graaf van Sublime Doing vindt het hoog tijd dat we zelf onze definitie van winnen gaan bepalen.

Van de week stond ik op het podium met een bekende Nederlandse rugbyspeler, een man die altijd de beste wilde zijn, is geweest en weer is geworden. Tussendoor heeft hij een paar keer met beide benen op de grond gestaan om schoon te moeten maken in het bedrijf van zijn vader.

Hij was een ‘irritant mannetje’ dat altijd wilde winnen. Door het verliezen werd hij gedwongen om echt naar zichzelf te kijken. Door winst, maar vooral door verlies is hij geworden wie hij nu is en geloof me, echt een toffe gozer.

In de sport is het doel van het spel heel duidelijk en weten we wanneer we gewonnen hebben. De volgers maken de wedstrijd spannend. In het bedrijfsleven was het doel ook altijd duidelijk. Maar de definitie van winst en winnen gaat veranderen. Zowel de mensen aan de top als de volgers gaan steeds meer hun eigen richting kiezen.

Ik moet hierbij denken aan Tom Hanks in Forrest Gump die de wereld rondrent en op een gegeven moment gewoon besluit te stoppen met rennen. Een grote groep volgers blijft verward achter.

Een ander passend beeld is van Monthy Python, van de hardloopwedstrijd voor mensen die geen gevoel voor richting hebben. Na het startschot rennen de lopers alle kanten op.

Ik vind het top dat topmannen en -vrouwen hun koppositie opgeven en niet meer kiezen voor een topsalaris van € 200.000 maar voor een topbaan in bijvoorbeeld onderwijs of zorg.

Ik vind het top dat we allemaal gaan inzien dat we het stuur in eigen hand moeten nemen, onze eigen richting moeten kiezen en onze eigen definitie van winnen bepalen.

Ik vind het top!

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten