Arthur van de Graaf: “Vrouwenwedstrijd geneutraliseerd door trage mannenrace”

Morgen is het Internationale Vrouwendag. En Arthur van de Graaf van Sublime Doing hoopt dat er rake klappen uitgedeeld gaan worden…

Ik zit regelmatig met een goede vriendin in de kroeg. We hadden het over haar recente promotie naar ICT-manager bij een grote bank. Ze is één van de 20 managers. Twee daarvan zijn vrouw. En het gekke is, tussen al die mannen zijn het de vrouwen die onderling concurreren.

Een paar jaar geleden stond ik met dezelfde vriendin in de boksschool. Na een paar rake klappen van haar kant, vroeg ik waarom ze niet aan wedstrijden mee ging doen.

Haar moeder wilde niet dat ze harde klappen op zou lopen. Gelukkig heeft ze toch besloten om met wedstrijden mee te gaan doen. Niet veel later werd ze Nederlands kampioen in haar klasse.

Vorige week las ik dat tijdens een wielerwedstrijd bij onze zuiderburen de wedstrijd van de vrouwen voor tien minuten werd stilgelegd. Dit omdat de vrouwen harder gingen dan de mannen en ze zelfs dreigden in te halen. De kop van het artikel luidde: ‘Vrouwenwedstrijd wordt even geneutraliseerd door trage mannenrace’.

Dit weekend keek ik met tranen in mijn ogen naar de eerste vrouw die stiekem meedeed aan de marathon van Boston waaraan alleen mannen mee mochten doen. Dit was in 1967. Tevergeefs probeerde een official de vrouw uit de wedstrijd te trekken.

We zijn inmiddels 52 jaar verder en ik vraag me af of er in het bedrijfsleven inmiddels wel een eerlijke wedstrijd wordt gespeeld.

Wat mij betreft wordt de wedstrijd in het bedrijfsleven voor mannen zo lang als nodig geneutraliseerd. Totdat de concurrentie niet meer tussen die twee vrouwelijke managers gaat, maar er een genderonafhankelijke wedstrijd is.

Wat mij betreft krijgen heel veel mannen, net als ik, een paar rake klappen waardoor we beseffen dat we tegenover talent staan waarvoor we opzij moeten stappen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten