Arthur van de Graaf: “Wanneer is je kind succesvol?”

Arthur van de Graaf, directeur van Sublime Doing, praat met zijn dochter over haar onderneming en stelt haar een belangrijke vraag.

Vanmorgen reed ik met mijn dochtertje Mae-Lin op de fiets naar school. Ze zat bij mij voorop op de stang en samen hielden we het stuur vast. 

Mijn dochter is druk met haar bedrijfje Doelknuffel. Kinderen tekenen een knuffel, moeders die gevlucht zijn en in Nederland wonen, maken de knuffels. Na het kopen van een knuffel voor een kind dat er echt eentje nodig heeft, kan je er eentje voor jezelf kopen.

Onderweg stelde ze me de vraag ‘Papa, denk je dat Doelknuffel een groot bedrijf wordt?’. Ik vroeg wat ze zelf wilde. ‘Ik wil een groot bedrijf,’ zei ze, ‘want ik wil er geld mee verdienen’. Ik vroeg haar, wat ze zelf wil. Een bedrijf met zo min mogelijk medewerkers waardoor zij veel geld zou verdienen of een bedrijf waar veel mensen werken en iedereen genoeg verdient om te kunnen doen wat die wil.

Ze koost voor het laatste. Mae-Lin wil zoveel mogelijk kinderen die het nodig hebben een knuffel geven. En dat we hiermee zoveel mogelijk Wereldvrouwen verder helpen.Bij de school zei ze me gedag en ik wenste haar succes met haar Cito.
Terwijl ik wegreed, dacht ik: wat zou jij jouw kind adviseren?. Voel jij je een rijke vader of moeder wanneer jouw kind later rijk is? Of voel je je een rijke ouder wanneer jouw kind denkt aan een andere vorm van rijkdom die gedeeld wordt met zoveel mogelijk mensen die door jouw kind ook een gelukkig leven hebben.

Ik merk dat ik twijfel, eerlijk gezegd weet ik het even niet. Waarom? Omdat het nu nog dus lijkt alsof succes slechts een economisch en egoïstisch begrip en goed doen niet gepaard kan gaan met succes. Nu hebben we nog samen het stuur vast en bepalen we enigszins samen de koers. We kunnen nu nog samen de definitie van succes bepalen.

Maar nu ben ik gewoon even een trotse vader.

De Sublime Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten