Arthur van de Graaf: “We moeten beter zorgen voor onze Polderpanda”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Nederlanders hebben hun oordeel klaar over buitenlandse regeringen die hun natuur en wilde dieren onvoldoende beschermen. Arthur van de Graaf van Sublime Doing vindt dit een gevalletje ‘de ketel verwijt de pot dat die zwart ziet.’

Waarschijnlijk heb je het bizarre bericht vorige week ook gehoord… Botswana laat de olifantenjacht weer toe. Het leefgebied van olifanten wordt steeds kleiner. Daardoor komen ze steeds vaker in conflict met de bevolking en vormen ze een bedreiging.

Nu voeren we in Nederland actie om deze olifantenjacht te voorkomen. We moeten zorgen voor groene passages om zo het leefgebied van de olifant te vergroten. Wij moeten opkomen voor onze olifanten!

Een olifant spreekt tot de verbeelding, net als de Chinese panda. Een dier dat te lui is om te lopen en zelfs zijn behoefte ongestoord naast zijn eten doet. Een dier dat zo weinig om zijn eigen voortbestaan geeft dat hij maar een keer per jaar zelf actief aan zijn eigen nageslacht wil werken.

Wanneer het gaat om buitenlandse bedreigde diersoorten, hebben wij Nederlanders ons oordeel klaar. Belachelijk dat de regering van Botswana zo’n besluit neemt. Maar hoe zit het met de beschermingsdrang van onze eigen dieren? Ik heb het dan over onze eigen Polderpanda, oftewel de Groninger blaarkopkoe, één van onze eigen Nederlandse zeldzame dieren. Wat aantal betreft net zo zeldzaam als de Aziatische panda, maar dichterbij huis. Dus minder opvallend en minder geliefd.

Laten we bij ons oordeel over Botswana ook eens kijken naar onze eigen leefomgeving, waarin we door onze zucht naar vooruitgang geen echte wilde dieren meer hebben, op een paar wolven na dan.

Natuurlijk willen wij graag de wereld over blijven reizen naar gebieden waar we kunnen genieten van authentieke landschappen waar wilde dieren vrij rondlopen. Maar ook deze werelddelen hebben recht op hun vooruitgang.

Willen we hun vooruitgang gepaard laten gaan met het behoud van “onze” olifanten, dan zullen we daar samen in moeten investeren.

Dan moeten wij ook beter gaan zorgen voor onze eigen Polderpanda’s, zodat toeristen ook van onze oerdieren kunnen genieten wanneer zij de Nederlandse natuur in trekken.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten