Arthur van de Graaf: “Welke dakloze is jou bijgebleven?”

Arthur van de Graaf, columnist Sublime

Arthur van de Graaf van Sublime Doing vertelt over een buitenaardse ontmoeting in Lissabon.

Tijdens mijn vakantie in Lissabon kocht ik een T-shirt in een winkel voor jonge designers.

Op het shirt staat een UFO met daarbij geschreven de tekst ‘Take me home’.

Terwijl mijn vriendin en kinderen even een winkel in liepen, koos ik ervoor om met mijn hoofd in de zon te gaan staan. Ik deed mijn hoofd naar achteren en liet de zon vol in mijn gezicht schijnen.

Op dat moment kwam er een dakloze man met een grote fles bier in zijn handen naast me staan. Hij keek even omhoog en daarna naar mij, waarbij hij zijn hoofd schudde. Zonder iets te zeggen begreep ik dat hij bedoelde dat de UFO vandaag niet zou komen om me mee naar huis te nemen.

Hij vroeg me hoe het met me ging en ik stelde hem dezelfde vraag. Met hem en zijn flesje bier ging het ook wel goed.

Vervolgens vroeg hij in het Engels of ik wat klein geld voor hem had. “I don’t”, zei ik, waarop hij grapte: “O, okay you only have big money.”

We gaven elkaar een boks en hij liep vrolijk verder.

De man is mij bijgebleven. Net zoals er altijd wel één dakloze in een stad die ik bezoek mij bijblijft. Zoals bijvoorbeeld in San Francisco de dakloze man die geld had ingezameld en een pizza had gekocht om die vervolgens aan andere daklozen uit te delen. En in Lissabon deze gewoon grappige en slimme vent. Die om wat voor reden op straat is beland en net als ik op een UFO wacht die hem mee naar huis zal nemen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten