Engelse bevers krijgen ‘permanent verblijfsrecht’
19

Engelse bevers krijgen ‘permanent verblijfsrecht’

De bever is 400 jaar weg geweest uit Engeland, maar zeven jaar geleden keerde de diersoort op mysterieuze wijze terug. Zijn aanwezigheid blijkt nu zo’n gunstig effect op de natuur te hebben, dat de Britse regering heeft besloten: de bever mag blijven.

Het gaat om vijftien beverfamilies, in totaal zo’n vijftig dieren, bij een rivier in het Engelse East Devon.

De bever is oorspronkelijk een inheemse diersoort in Engeland. Maar omdat er vroeger veel op het dier gejaagd werd, was de bever in Engeland uitgestorven.

Beaver Bombers

Zeven jaar geleden doken er ineens weer bevers op in de rivier de Otter in East Devon. Waar die vandaan kwamen is nog altijd een raadsel, maar er wordt gespeculeerd dat ze zijn vrijgelaten door natuuractivisten, ook wel ‘beaver bombers’ genoemd, zo schrijft de BBC.

In eerste instantie was het plan om de dieren weg te halen uit het gebied, maar de lokale natuurorganisatie Devon Wildlife Trust kreeg het voor elkaar om een vijfjarig onderzoek in te stellen naar het effect dat de bever heeft op het ecosysteem.

Natuurherstel

Uit het onderzoek blijkt nu dat de beverfamilies een bijzonder gunstig effect hebben op het natuurgebied rondom de rivier. De dieren voelen zich veilig in dieper water en leggen daarom dammen aan om de waterstand te reguleren. Sinds de bever in het natuurgebied woont is het water van de rivier helderder en schoner, leven er meer vissen, en komen er regelmatig ijsvogels langs.

Peter Burgess, directeur natuurbehoud van Devon Wildlife Trust noemt de beslissing om de bevers te houden ‘baanbrekend’. Het is voor het eerst dat de Engelse regering besluit een uitgestorven inheemse diersoort te herintroduceren in de natuur.

De Britse minister van milieu, Rebecca Pow, denkt dat de bever in de toekomst mogelijk kan worden aangemerkt als ‘publiek goed’. Boeren en landeigenaren zouden dan betalen om hun grondgebied in handen te geven van de natuurherstellende werkers.

Klachten

De bever kent niet alleen maar voorstanders. Tien jaar geleden werd de diersoort ook in Schotland opnieuw geïntroduceerd. Boeren klaagden erover dat hun land onder water liep als gevolg van de dammen die de dieren bouwden. Vorig jaar werd besloten om de beverpopulatie met een vijfde terug te brengen.

Ook bij hengelsportvereniging Angling Trust zijn ze niet enthousiast. Hoofd Zoet Water Mark Owen stelt dat de herintroductie van de bever een negatief effect heeft op trekvissen als zalm en forel.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
01:39 Paolo Nutini
new shoes paolo nutini
01:36 Shirma Rouse
soul serenade shirma rouse
01:31 George Michael
roxanne george michael
01:28 Trammps
(the night the lights went out in) new york city trammps
01:23 Prince
i need a man prince
01:19 Bobby Womack
across 110th street bobby womack
01:15 Club Des Belugas
close your eyes club des belugas
01:11 George Benson
show me the love george benson
01:07 Trombone Shorty
here come the girls trombone shorty
01:03 Young Disciples
apparently nothin' young disciples