Bericht van Eric Smit: ‘Elektrisch rijden is een financieel feestje’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

Elektrisch autorijden is een feestje. Dat hoor ik vooral bezitters van Tesla’s al enkele jaren zeggen. Ik moet beamen dat ze gelijk hebben. Die paar keer dat ik in zo’n auto meereed raakte ik onder de indruk van het rijcomfort en vooral de wijze waarop de auto volledig is geautomatiseerd. ‘Het is een iPad-auto,’ zei een goede kennis aan de rand van het hockeyveld. Daarnaast is elektrisch rijden natuurlijk goed voor het klimaat en milieu. Bepaald geen onbelangrijke details.

Het genot van het rijden in een Tesla is ook een financieel feest. Per jaar ontvangen de bezitters van zo’n auto 19.000 euro indirect subsidie van onze overheid, zo rekende de Follow the Money huis-analist Roel Gooskens afgelopen weekeinde voor.

Die subsidies werden eerder ook aan kopers van hybride auto’s gegeven, maar sinds het begin van 2017 is dat niet meer het geval. De verkopen van hybride auto’s zijn vervolgens op dramatische wijze ingestort. Subsidies kunnen goed werken om het gebruik van bepaalde producten te stimuleren. Daar is in het geval van elektrische auto’s het nodige voor te zeggen. Aan de andere kant blijkt ook dat die subsidies voor het overgrote deel toekomen aan de mensen die zich een dure auto als een Tesla kunnen veroorloven, zo blijkt uit de cijfers. En dat is een beetje gek. Elektrisch autorijden zou niet alleen een feestje moeten zijn voor VIPs, maar voor iedereen die op die manier een bijdrage wil leveren aan een beter klimaat.

Bericht achterlaten