Bericht van Hans Schönfeld: ‘Angst voor vernieuwing is van alle tijd’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.De mens zal zichzelf de komende twintig jaar mogelijk vervangen en in ieder geval gaan verbeteren. Daarvoor is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie essentieel. Alibaba, een grote Chinese internetmultinational, is een van de grote bedrijven die aan deze techniek werkt.

Men maakte zes weken geleden bekend dat de laatste versie van hun artificial intelligence programmatuur begrijpend beter leest en dus vermoedelijk ook beter schrijft dan mensen.

De Stanford universiteit uit Palo Alto heeft het programma 100.000 vragen gesteld. De mensen aan wie deze test werd afgenomen beantwoorden 82% vragen goed. Het programma echter beantwoorde 84% van de vragen goed. Let wel, het ging bij deze test niet om het lezen maar om het begrijpend lezen en dus niet alleen om het antwoord, maar ook om de uitleg van deze uitkomst. Het systeem blijkt bijvoorbeeld vragen te kunnen beantwoorden over hoe een mens zich voortplant of hoe een storm ontstaat.

Tegen de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie wordt veel gewaarschuwd door niet kunstmatig intelligente mensen. Ik moet zeggen dat ik die protesten met een flinke korrel zout neem. In 1838 waarschuwden intelligente wetenschappers bijvoorbeeld om vooral niet met stoomtrein te reizen, omdat onze hersenen zouden ontploffen bij snelheden boven de 50 km per uur.

Angst voor het nieuwe is van alles tijden. Het lijkt me kortom intelligent om niet iedere waarschuwing tegen vernieuwingen al te serieus te nemen.

Bericht achterlaten