Bericht van Hans Schönfeld: ‘Astrid Soprano’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

“Heel Nederland leest momenteel het boek van Astrid Holleeder, waarin Willem – haar broer – de hoofdrol speelt. Het boek geeft dan ook een mooie gelegenheid tot voyeurisme in de wereld van de beroepscriminelen; en voyeurisme is ons allemaal aangeboren.

Wat opvalt is het volstrekte gebrek aan zelfinzicht en medemenselijkheid van nagenoeg alle personen die in het boek voorkomen. De families Holleeder, ook dus Sonja en Astrid, hebben jarenlang geprofiteerd van het niet teruggevonden losgeld wat betaald is voor Alfred Heineken.

Vele criminelen zijn afgeperst, mishandeld, beschoten en geliquideerd. Miljoenen verschoven van plaats A naar plaats B. Astrid profiteerde mee en was belangrijk raadgeefster van haar broer. Pas toen de dreiging van Willem uitging naar de eigen familieleden kwamen Astrid en Sonja, na toestemming van ma Holleeder, in beweging.

Het boek is vanaf het begin tot het eind een schets van de onbegrensde slechtheid van Willem Holleeder. Het bevat nauwelijks een kritische noot over de rol van ma Holleeder, Gerard, Sonja en Astrid zelf. Meer dan een kwart pagina komt Astrid niet.

Wanneer ze nog eens een boek schrijft dan zou het haar sieren om ook die rollen eens aan een beschouwing te onderwerpen. Wat mij betreft lijkt haar verhouding met haar broer op die van Carmella Soprano ten opzichte van Tony Soprano. Altijd vol kritiek op het gedrag van Tony, maar er tegelijkertijd maximaal van profiterend.”

Bericht achterlaten