Bericht van Hans Schönfeld: ‘Beter goede vragen dan goede antwoorden’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Toen men Albert Einstein eens vroeg wat hem anders maakte dan gewone mensen was zijn antwoord dat als iemand een naald in een hooiberg zoekt, de meeste mensen tevreden zijn wanneer de naald gevonden is. Hijzelf vroeg zich dan af of er nog meer naalden waren en ging daar naar op zoek. Nieuwsgierigheid liet hem op zoek gaan naar nieuwe benaderingen. Nieuwsgierig door vragen als: Is er geen andere oplossing? Is dit nu de essentie? Is er nog een andere manier om naar het probleem te kijken?

Kinderen van een jaar of 5 zijn het meest nieuwsgierig. Meisjes spannen de kroon en stellen wel 600 vragen per dag. Ook leuke zoals “waarom is regen nat?”. Daarna moeten onze kinderen iets wat we ‘leren’ noemen. De nadruk wordt bij het leren verschoven van het stellen van vragen naar het geven van antwoorden op vragen die je gesteld worden. Hoeveel is één en één. Het antwoord twee wordt op prijs gesteld en de vraag waarom het niet elf kan zijn, wanneer je de getallen achter elkaar zet, zal op zijn best met een glimlach worden beantwoord.

Ik vind het jammer. Creativiteit en ontdekkingen zijn gebaat bij het stellen van vragen. Ik vraag me af hoe de wereld er uit zou zien wanneer het onderwijs meer gericht zo zijn op het stellen van goede vragen dan op het geven van goede antwoorden.

Bericht achterlaten