Bericht van Hans Schönfeld: ‘Dans je jong’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Veel mensen houden van dansen. Sommige mensen houden er wel van maar schamen zich een beetje om het te doen. Ze ontzeggen zich daarmee niet alleen plezier, maar eveneens conditie. In een uitgebreide studie is vastgesteld dat dansen leuk is, goed voor je conditie en ook nog eens helpt om de veroudering van ons brein tegen te gaan. Regelmatig dansen versterkt onze hippocampus. Die is van invloed op ons geheugen en het bewaren van ons evenwicht.

Dansen is voor ons brein beter dan Nordic walking of fietsen. Men liet groepen proefpersonen ander en een half jaar regelmatig dansen, Nordic walken of fietsen en deed regelmatig onderzoek naar het effect daarvan op onze hersenen. Bewegen had in alle gevallen een positief effect op de hersenen in vergelijking met niet bewegen. Maar de effecten waren het sterkste bij dansers. Met name herinneren en evenwichtsgevoel werd door het dansen positief beïnvloed.

Dus luisteraars, sta zo dadelijk even op uit uw stoel, stop uw auto even aan de kant van de weg en dans even op de maat van de volgende plaat. Dans uw aankomende alzheimer weg, dans uzelf op weg naar een gezonde toekomst vol herinneringen.

Bericht achterlaten