Bericht van Hans Schönfeld: ‘Glas Fanta gevaarlijker dan Al Quaida’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

In december verscheen er een rapport van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Daarin werd vastgesteld dat er nog steeds onnodig veel zout in voedingsproducten zit. Het wordt wel een beetje minder, maar het gaat maar heel langzaam. Zoals alles in Den Haag wordt ook hierover onderhandeld. Met de voedingsindustrie in dit geval. Voor 2020 moet het voor consumenten eenvoudiger zijn om maximaal zes gram zout per dag te consumeren. De NVWA heeft berekend dat die afspraak niet wordt gehaald.

Je zou dan denken dat de overheid gaat optreden, want dat is wel nodig. Er sterven tegenwoordig wereldwijd namelijk meer dan 3,5 miljoen mensen per jaar aan obesitas en aanverwante ziekten. Om dat in perspectief te zetten; er sterven wereldwijd minder dan tienduizend mensen per jaar aan terrorisme. Voor de gemiddelde westerling is een glas Fanta of te zout brood gevaarlijker dan Al Qaida.

Ik hoop daarom dat de overheid echt in gaat zetten op gezonde voeding, niet door onderhandelingen maar door maatregelen. Om in de sfeer van het onderwerp te blijven nemen ze onze gezondheid anders met een korreltje zout.

Één reactie op “Bericht van Hans Schönfeld: ‘Glas Fanta gevaarlijker dan Al Quaida’

 1. medusa

  De voedingsindustrie gaat over lijken, liefst dikke lijken,
  die hebben veel opgebracht.
  Toen ik na jaren broodloos weer eens een hap nam van een kaal broodje, omdat ik in het ziekenhuis lag, proefde ik alleen maar zout! Steekproeven hebben al uitgewezen dat de afspraak met bakkers, om ieder jaar het zout in brood te verminderen weinig terecht komt, met suiker zal het niet anders zijn…er zijn wel meer dan 30 verschillende namen voor suiker, zetten we dat er toch op… Waarom word ons zorgstelsel toch zo duur?
  Ons Dna is niet veel veranderd sinds de oertijd, we zouden dus “oer” moeten eten, daar word je lijf en koppie blij van! aardbeien snoepen enzo, alleen dan wel zonder die 7 pesticiden laagjes!!
  Ook de werking van chemische stoffen (en medicijnen!) zouden meer onderzocht moeten worden i.v.m. zelfmoorden en depressies.
  12 jaar prozac heeft mijn huwelijk, baan en goede relatie met kind verwoest,
  wist ik maar toen maar beter!! Gezond leven , biologisch eten, en geen medicijnen, hebben mij een nieuw mens gemaakt! Goed nieuws dus om te horen, dat men depressieve mensen gaat onderzoeken en testen met vit-d, gezond eten enz. Ik ben alleen bang dat als de uitslagen zich tegen de voedselindustrie keren, dit onderzoek wel met dikke bonussen onder tafel geveegd zal worden, zoal veel bevindingen, op dit gebied.

Bericht achterlaten