Bericht van Hans Schönfeld: ‘Lofzang op de Techniek deel 2’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Verleden week gaf ik u een lofzang op de techniek van vandaag. Maar de komende jaren worden nog veel leuker.
Een zelfrijdende auto weet via een sensor wanneer je klaar bent om te vertrekken en staat, opgewarmd, voor je klaar om je te brengen waar je maar wilt. Reis je samen, dan komt er een grotere en reis je alleen een kleinere auto.
Onderweg kijk je naar het nieuws, doe je je mail of slaap je nog even verder. Die zelfrijdende auto, maar ook andere apparaten, meten zichzelf regelmatig door en geven aan dat er iets gerepareerd moet worden voordat ze het echt begeven.

Dat geldt trouwens ook voor jou. Via wearables zoals smartwatches, wordt je gezondheid voortdurend in de gaten gehouden. Nog voordat je voelt dat er iets mis is wordt je uitgenodigd door je huisarts, die informatie heeft gekregen die maakt dat er ingegrepen kan worden nog voordat er iets aan de hand is.
Kortom onze wereld verandert en dat gaat heel snel. Van reparatie en behandeling na kapotgaan en ziek worden, gaan we in de richting van het preventief, actief doormeten van machines en mens zodat er kan worden ingegrepen voordat het mis is. Het actief voorspellen van wat nodig is en wat je nodig hebt en dat regelen voordat je erom hoeft te vragen is een mooie belofte die in de naaste toekomst van de techniek verscholen ligt.

Bericht achterlaten