Bericht van Hans Schonfeld: ‘Een Maestro in creativiteit’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Ik houdt me binnen de politie bezig met innovatie. Dus ook met het leidinggeven aan creatieve processen. Leidinggeven vormt een paradox met de voor creativiteit nodige vrijheid. De gouden combinatie daarbij is vrijheid en focus. Wat je als leidinggevende kunt doen is condities creëren voor anderen om met ideeën komen die zijn gefocust op een probleem. Zonder te lang vast te houden aan één bepaald idee, de vrijheid.

Claudio Abbado was jarenlang een beroemde chef dirigent. Toen een van zijn orkestleden over hem werd geïnterviewd zei die: Eén van zijn kwaliteiten is dat hij niet vasthoudt aan een bepaald idee. Als iemand een beter idee heeft, vraagt hij of hij dat mag horen. Het is niet zo dat één iemand alles bepaalt. Dat is de manier waarop hij met zijn orkest werkt. Hij neemt en geeft ideeën.”

Wanneer u dus vandaag geconfronteerd wordt met een situatie waarin creativiteit is vereist, besef dan dat het dom om te lang vast te houden aan een verkeerd idee. Als het beter als het ware beter is voor uw muziek, neem dan het idee van uw orkestlid over. Laten we vandaag proberen allemaal een Maestro in creativiteit te zijn.

Bericht achterlaten