Bericht van Hans Schönfeld: ‘Minimale straffen’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.


Vlak voor de jaarwisseling, kwam in het nieuws dat een 46-jarige man door de rechtbank veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor een verkrachting van een blinde vrouw. De man deed zich voor als taxichauffeur en bedreigde, mishandelde en verkrachtte de blinde vrouw.  De rechtbank heeft bij haar strafoplegging laten meewegen dat hij „op doortrapte wijze grof misbruik maakte van de visuele handicap van het slachtoffer en van haar afhankelijkheid van anderen.”

De man krijgt daarvoor dus bruto 5 jaar, wat netto zal neerkomen op zo’n drie jaar. Die straf van netto 3 jaar staat naar mijn mening in geen enkele verhouding tot het leed dat dit monster zijn slachtoffer heeft toegebracht. De vrouw heeft bijna voortdurend dagelijks last van het misdrijf, voelt zich altijd onveilig en heeft angst voor mannen.

Dit is weer een voorbeeld waarbij het strafrecht en de overheid daders meer koestert dan slachtoffers. Omdat het openbaar ministerie en rechterlijke macht het nu al jaren presteren onbegrip op te wekken bij normaal denkende mensen moet wat mij betreft de wet zodanig worden veranderd dat er naast maximale straffen voor high impact delicten eveneens minimale straffen worden vastgelegd. Wat mij betreft zou die bij verkrachting op tenminste 10 jaar moeten liggen en bij verkrachting van een blinde op tenminste 15 jaar.

Bericht achterlaten