Bericht van Hans Schönfeld: ‘NAVO missie in Uruzgan’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

In 2006 werd door het toenmalige kabinet besloten om een NAVO missie in de Afghaanse provincie Uruzgan te steunen. Nederland zou zich daar bezighouden met het bevorderen van stabiliteit en veiligheid. De kern van de Nederlandse bijdrage was een Reconstructie Team voor de wederopbouw. Maar daar bleef het niet bij. Men stuurde ook commando’s mee. Commando’s zijn door onze overheid streng geselecteerd op een aantal lichamelijke en psychische kenmerken die hen geschikt maken als vecht en inlichtingenmachines. Het adagium dat daarbij destijds, maar ook nu nog, geldt is dat de commandant ter plaatse veel ruimte krijgt om naar believen te handelen.

Nu lijkt de moedigste vechtmachine die onze staat heeft opgeleid en ingezet, een terrorist (die hem vernederd en wellicht gemarteld heeft) te hebben gedood, toen hij die nadien, met een AK 47 bewapend, opnieuw tegenkwam. Je zou toch zeggen dat die vechtmachine toen gewoonweg handelde volgens het programma dat door de overheid jarenlang in zijn hersen is geëtst.

De verontwaardiging van de oud-ministers van Defensie klinkt in mijn ogen daarom huichelachtig. Stuur op een vredes- en opbouwmissie dan alleen vooral verdedigers, trainers en opbouwers mee. En wees heel voorzichtig met kritiek op iemand die je hebt opgeleid om te doden en die dat na een vernedering vervolgens ook doet.

Bericht achterlaten