Bericht van Hans Schönfeld: ‘Pillen, cocaïne en Airbnb’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Ik woon in Amsterdam. Amsterdam is van een stad verworden tot een soort overvol openlucht museum. Progressieve gemeentebesturen en geldhongerige kapitalisten als horeca ondernemers, festival organisators, vliegtuig maatschappijen en hotel ketens zijn over de verschillen tussen links en rechts heengestapt en hebben dit museum tot iets heel speciaals gemaakt.

De kernwaarden van de stad, een aantal leuke musea op één plein en oude grachtenpanden en een rosse buurt was niet genoeg. I-Amsterdam moest aangevuld worden. Daarom kun je tegenwoordig op iedere straathoek een joint kopen, in het toilet of de dansvloer van iedere club cocaïne snuiven, op ieder dansfeest pillen nemen tot je over de dansvloer zweeft en ieder huis -nadat je hebt laten splitsen- voor veel geld verhuren aan toeristen met rolkoffertjes. Er kan ook geen feestdag zijn of de gemeente organiseert wel weer een nieuw openluchtconcert, markt of festival.

Veel bewoners vinden het echter druk genoeg momenteel en oefenen druk uit op het gemeentebestuur. Die druk wordt door de gemeente afgeleid door vooral naar AirBnB te wijzen. De eigen rol van de gemeente blijft buiten beschouwing. De gemeente zou kunnen leren van Koningsdag. Sinds het 538 festival en andere evenementen meer over de stad verspreid werden is er iets van de oude charme van Koninginnedag teruggekeerd.

Dus wanneer de gemeente de druk echt wil verminderen kan men voor éénmaal van Wilders leren: “Wilt u meer of minder feesten, festivals, pillen, cocaïne en dronken toeristen in het centrum van onze stad?” De meeste bewoners zullen roepen: “Minder, minder, minder”.

 

Bericht achterlaten