Bericht van Hans Schönfeld: ‘Robots in de slaapkamer en op het politiebureau’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Eén van de technieken die de komende jaren steeds verder in uw en mijn leven merkbaar zullen worden is de robotica. De eerste robots bekeken we erg argwanend. Wat een vreemd groen ding rijdt daar op dat grasveld, vroegen we ons af bij de eerste robotmaaiers. Tegenwoordig rijdt onze robotstofzuiger – we hebben hem Schorrie en Morrie gedoopt – dagelijks zijn patroontjes door onze slaapkamers en houdt die zo mooi stofvrij.

In 2018 zullen we robots ook gaan tegenkomen in hotels, supermarkten, luchthavens en wellicht ook in politiebureaus, want ook de politie overweegt proeven met dienstverlenende robots. Die robots maken schoon, wijzen de weg, kunnen maaltijden en drankjes bezorgen en bagage naar de kamer brengen. Robots gaan ons assisteren bij het doen van boodschappen. Ze weten precies waar iets ligt, of het op voorraad is en rekenen voor ons af.  

Misschien dat u zoiets denkt als “dat is mooi, maar daar ga ik geen gebruik van maken”. Dat is zelfs te verwachten. Zo zeiden miljoenen mensen rond 1980 ook nog dat een mobiele telefoon onzin was en alleen door anderen gebruikt zou gaan worden. Dus eigenlijk maakt het niet uit wat u er nu van denkt, er wordt in geïnvesteerd, het kan heel handig zijn en u krijgt ermee te maken; of u nu wilt of niet.

Bericht achterlaten