Bericht van Hans Schönfeld: ‘Samenwerken voor rechtvaardigheid’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

De overheidswereld lijkt soms knotsgek. Samenwerking is vaak het kernwoord om die gekte weg te nemen. Ik neem u mee met een voorbeeld. Tot 2001 konden misdadigers bijvoorbeeld de aanschaf van wapens als aftrekpost opvoeren bij hun belastingaangifte. Dat kan sindsdien niet meer, maar de staat loopt nog veel belastinggeld mis als het betreft de misdaad. Uit onderzoek is gebleken dat van alle plukze vorderingen maar een procent of 18 daadwerkelijk wordt betaald. Criminelen sluizen geld weg of de rechter wijst de vordering niet toe omdat het totaaloverzicht op de criminele vermogensstromen niet duidelijk is.

Daar moet iets aan gebeuren. Ik vind het al erg oneerlijk dat grote internationale bedrijven nauwelijks belasting betalen en gewone ondernemers en burgers wel, maar vind het crimineel wanneer criminelen niet worden gepakt waar ze het hardst worden geraakt; en dat is doorgaans in de beurs.

In grote zaken zouden het OM, de politie en de belastingdienst vanaf de start moeten samenwerken en informatie moeten uitwisselen. Dat heeft als voordeel dat wanneer het strafrechtelijk mis gaat, de fiscus onmiddellijk informatie heeft voor een aanslag of naheffing en meteen beslag kan laten leggen op bezittingen van een crimineel, zodat die niet van de politie naar de crimineel terug hoeven te gaan. Het samenwerken als één overheid kan zo veel betekenen in het veiliger en rechtvaardiger maken van ons land.

Bericht achterlaten